Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 14-12-2005

mkb nederland: schaf reclamebelasting af

MKB Nederland vindt reclamebelasting geheven door gemeenten, een oneigenlijke vorm van geld innen. Kees Verhoeven, secretaris detailhandel van MKB Nederland in AVRO's 1opdeMiddag: "Je kunt reclamebelasting gerust afschaffen. Gemeenten gebruiken het steeds meer als een melkkoe, dat kan niet de bedoeling zijn." Bedrijven klagen over de alsmaar stijgende reclamebelastingen die zij moeten betalen aan hun gemeente.

Volgens MKB Nederland gebruiken gemeenten onterecht het argument dat zij met reclamebelasting de wildgroei aan reclame-uitingen tegen willen gaan. Verhoeven: "Als gemeenten de wildgroei aan reclame willen beperken moeten ze afspraken maken. Nu komt het er op neer dat de ondernemers met de dikste portemonnee zich ook de grootste reclame kunnen veroorloven, en dat is geen eerlijke concurrentie."

Als voorbeeld wordt Rotterdam aangehaald. Deze week viel bij Rotterdamse ondernemers de aanslag voor het jaar 2004 op de mat. De aanslag valt voor 60 procent van de ondernemers hoger uit. In sommige gevallen stijgt de aanslag zelfs met 600 procent. Woordvoerder Fred Marree van gemeentebelastingen Rotterdam zegt dat het om een vereenvoudiging van het systeem gaat. Marree: "Het kan inderdaad gebeuren dat ondernemers met een hogere aanslag te maken krijgen. Maar de eenvoud die er tegenover staat weegt op tegen deze situatie." Marree ontkent dat reclamebelasting een sluitpost is op de gemeentebegroting. "Het is een inkomstenbron en we zijn niet van plan de reclamebelasting af te schaffen. Dat geld kun je niet zomaar ergens anders vandaan halen," aldus de woordvoerder gemeentebelastingen van de gemeente Rotterdam

MKB Nederland vindt dat voor gemeentelijke belastingen zoals precario en reclamebelasting stevige richtlijnen moeten komen. De beleidsvrijheid van gemeenten moet daarbij worden ingeperkt in kaders. "Deze kaders moet je landelijk stellen, anders krijg je wildgroei", aldus Verhoeven in 1opdeMiddag.

Uitzending: woendag 14 december 2005 om 15.00 uur op Radio 1.
---