Partij van de Arbeid


Den Haag, 15 december 2005


Vragen van de leden Eijsink en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


over veiligheid op internet


1. Bent u bekend met het artikel in Trouw Leraren bezorgd over onveilig internetten ?


2. Deelt u de zorg die 90% van de leraren heeft, over de veiligheid op internet, met name seksuele intimidatie en digitaal pesten door leerlingen?


3. Hoe wilt u de leraren bijstaan, zodat zij in plaats van zich zorgen te maken, actief met het probleem aan de slag kunnen? Welke hulp gaat u hen bieden?


4. Wat gaat u doen aan het probleem van de leraren dat zij het moeilijk vinden om te gaan met wat er thuis gebeurt en vervolgens op school verder gaat, zoals ruzies en pesten via MSN?


5. Welke maatregelen stelt u voor om verantwoord internetten mogelijk te maken, zowel richting de leraren als richting de leerlingen?


6. Welke consequenties verbindt u aan het gegeven dat slechts ongeveer de helft van de leraren aangeeft voldoende te weten van internet om de kinderen goed te kunnen begeleiden?


7. Hoe beoordeelt u het gegeven dat medewerkers van de anti-pestwebsite worden bedreigd in het licht van de voorlichtende en hulpfunctie die de medewerkers hebben? Is er extra hulp nodig voor de medewerkers?


8. Hoe verklaart u de cijfers waaruit blijkt dat 87% van de leerlingen aangeeft wel eens iets ongewenst mee te maken op internet, zoals digitaal pesten , terwijl u naar aanleiding van Kamervragen in februari 2005 antwoordde dat deze initiatieven ertoe zullen leiden dat kinderen zich beter bewust worden van hun gedrag op internet en dat daarmee ongewenst gedrag zal worden verminderd ? Gaat u op grond van deze nieuwe feiten uw beleid aanpassen?


Trouw rubriek De verdieping 14-12-2005


Persbericht Stichting de Kinderconsument 12-12-2005 Medewerkers anti-pest website De Kinderconsument bedreigd


Onderzoeksrapport Blauw Research: Internet in de Klas (13-12-2005)


Vragen van het lid Eijsink (PvdA) over pesten op internet (ingezonden 10 februari 2005)