Ingezonden persbericht


Persbericht - 14 december 2005

John de Mol: 'Ik zie Endemol afglijden'

AMSTERDAM, 14 december - John de Mol heeft geen vertrouwen in de plannen van het management van Endemol. 'Als ik zie wat ze met Endemol van plan zijn, dan zal het bedrijf nog meer aan excellentie en kracht inboeten. Of dat pijn doet? Ik vind het jammer,' zegt De Mol in het kerstnummer van Elsevier dat deze week verschijnt.

De Mol, die nu aan de weg timmert met mediagroep Talpa, verliet het bedrijf dat hij samen met Joop van de Ende creëerde in 2004, nadat moedermaatschappij Telefónica tegen de afspraken in een Spanjaard tot topman van Endemol benoemde.

'Toen ik er wegging was het een prachtig bedrijf. Het was al wel beschadigd, omdat er geen onderhoud was gepleegd. Je kunt niet hetzelfde blijven doen en denken dat Big Brother nog tien jaar een succes zal zijn.' Telefónica bracht medio november 22 procent van de aandelen van Endemol weer naar de beurs. De Mol kocht niks. Zijn investeringsmaatschappij Talpa Capital, vertelt hij, was wel door andere grote beleggers benaderd om met de transactie mee te doen.

De Mol: 'Bij Talpa Capital hebben ze er als pure belegging naar gekeken. Zoals ze ook naar Philips kijken. Ik heb me er zelf niet erg in verdiept. Endemol is klaar, een afgesloten hoofdstuk.'

De Mol onthult verder dat eigenlijk Endemol had moeten uitgroeien tot het multimediale imperium dat hij nu met Talpa voor ogen heeft. Hij schreef het businessplan in 2002 toen hij nog bij Endemol werkte. De Telefónica-top wilde echter niet investeren. Dat was voor De Mol het begin van het einde bij het bedrijf dat hij uiteindelijk in 2004 zou verlaten.

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het interview is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.