Gemeente Delft

Persuitnodiging

2006 wordt het jaar van de intensivering
Veiligheid in Delft:
Cijfers 2005 geven aan dat integrale aanpak werkt

De jaarcijfers van het programma Integraal Veiligheidsbeleid van de gemeente Delft, evenals de resultaten van het Politie Bureau Delft en het Openbaar Ministerie, laten zien dat het Integraal Veiligheidsbeleid van Delft werkt. In 2005 heeft de uitvoering van het beleid zichtbaar vruchten afgeworpen. In 2006 zal worden geĂŻntensiveerd.

Begin 2004 is de kadernota Naar een veiliger Delft vastgesteld. Deze nota is de basis van het Integraal Veiligheidsbeleid voor de periode 2004-2006. Jaarlijks wordt er vervolgens een werkplan opgesteld Binnen het Integraal Veiligheidsbeleid wordt intensief samengewerkt tussen gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (de Lokale Driehoek). Ook andere partners als bijvoorbeeld woningcorporaties, Breed Welzijn Delft (BWD), de brandweer en ondernemers werken mee aan het integrale beleid. Binnen het Veiligheidsbeleid blijkt ook de wijkaanpak uitstekend te werken.

De belangrijkste thema's in het veiligheidsbeleid in 2005 zijn:
1. Daderaanpak

2. Slachtofferzorg

3. Handhaving

4. Jongeren

5. Veiligheid en vrije tijd

6. Wijkveiligheid

7. Stationsgebied

8. Oud en Nieuw

9. Beheer dagopvang
En voor 2006 een nieuw thema: Radicalisering en tegengaan extremisme.

Vanuit de Politie en het Openbaar Ministerie zal in 2006 met name aandacht worden besteed aan daderaanpak als het gaat om geweld, jongeren en veelplegers.

Binnen het Integraal Veiligheidsbeleid wordt gebruik gemaakt van gerichte politie-inzet. Deze inzet werp zijn vruchten af. Zo blijkt dat in 2005 voor het derde achtereenvolgende jaar de vermogenscriminaliteit is afgenomen. Er werden evenals vorig jaar minder diefstallen uit auto's gepleegd, er werd minder ingebroken en er werden minder fietsen gestolen. De aangiftebereidheid is toegenomen, evenals het gevoel van veiligheid bij bewoners. In 2006 komt het aan op een verdere verdieping van een aantal thema's, zowel naar de oorzaak als naar de specifieke aanpak in zowel de integrale als de ketenbenadering.