Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Alleenstaanden met handicap onder sociaal minimum

Wat veel mensen al uit eigen ervaring weten, blijkt nu ook uit een onderzoek van het NIBUD: een handicap is duur en zorgt vaak voor grote financiële problemen.

eurobiljetten Alleenstaanden met een handicap of chronische ziekte met een bijstandsuitkering of een Wajonguitkering hebben honderden euro's minder te besteden dan vergelijkbare huishoudens van mensen zonder handicap of chronische ziekte. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek, uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD), in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad).
Het gaat om bedragen die, over de periode 2004 en 2005, gemiddeld variëren van 300 en 500 tot euro per jaar. De verruiming van de Regeling Buitengewone Uitgaven (ten gevolge van de motie Halsema) zal voor deze groepen in 2006 slechts beperkte verlichting geven.

Reparatie Koopkrachtverlies
Het onderzoek laat opnieuw zien dat de inkomenspositie van mensen met een handicap of chronische ziekte achterblijft bij de positie van mensen zonder handicap of ziekte. De CG-Raad wil garanties op het gebied van inkomen en een reparatie van dit koopkrachtverlies. Naar aanleiding van dit onderzoek stelt de CG-Raad voor om:
* De zorgkosten te verminderen, bijvoorbeeld door afschaffing van de no-claimbijdrage.

* Het sociaal minimum voor mensen met een volledige arbeidshandicap (80-100% arbeidsongeschikt in Wajong, WAO, WIA en Wwb) op te trekken van 70% naar 80% van het wettelijk minimumloon.
* Een éénmalige toeslag toe te kennen aan mensen met een inkomen rond het sociaal minimum en hoge ziektekosten in verband met handicap of chronische ziekte.

(Bron: CG-raad)
14 december 2005

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400