Socialistische Partij

Peijs doet toezegging: toegankelijkheid trein voor gehandicapten wordt beter

14-12-2005 * Verkeersminister Karla Peijs belooft verbeteringen voor de toegankelijkheid van de treinen voor gehandicapten. Deze beloften doet zij in reactie op de 13 aanbevelingen uit het SP-rapport `Ontspoord' over gehandicapten bij de NS. SP-Kamerlid Arda Gerkens is blij met deze verbeteringen, maar maakt de kanttekening dat de minister ook kansen laat liggen.

Arda Gerkens In de zomer 2004 heeft de SP klachten en aanbevelingen van treinreizigers met een handicap geïnventariseerd. Op basis hiervan zijn 13 aanbevelingen gedaan, allemaal gericht op de korte termijn, aangezien het doel om vanaf 2030 het gehele openbaar vervoer toegankelijk te hebben nog erg ver weg is.

Op het gebied van de serviceverlening zegt de minister toe om de klachteninventarisatie van de telefoondiensten beter inzichtelijk te maken, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. De nieuwe kaartautomaten zullen ook aangepast zijn voor mensen met een handicap. Bij het invoeren van een reisvolgsysteem is er ook vooruitgang. Gerkens: "Helaas laat de minister hier wel de kans liggen om dit systeem per GPS te doen, zodat ook bij onregelmatigheden bijgestuurd kan worden."

De minister gaat ook druk bezig met het bereikbaar maken van de perrons voor rolstoelen via hellingbanen of liften. Alleen de kans om het hoogteverschil tussen perron en trein op te heffen via planken in de trein overweegt ze nog niet. Wel kunnen rolstoelers in de toekomst rekenen op ruimere en veiligere rolstoelplaatsen in de trein met ook minimaal één toegankelijk toilet.

Voor de reisinformatie gaat de vooruitgang langzaam. Gesproken informatie en informatieborden op stations en in treinen worden slecht langzaamaan verbeterd. De komst van spraakbakens voor blinden of slechtzienden is zelfs onzeker geworden. Gerkens: "Hierbij wordt weer duidelijk dat reizigers onvoldoende zeggenschap over het OV hebben om verbeteringen af te dwingen. Via de Kamer probeer ik de minister hier dan maar toe te bewegen. Gelukkig is dat nu voor een deel gelukt." Zie ook:
* Reactie minister van Verkeer en Waterstaat op SP-rapport "Ontspoord" :: 13 december 2005 (PDF, 295 Kb) * Spoorwegen voor gehandicapten nog altijd vol hindernissen :: Nieuwsbericht, 2 september 2004