Gemeente 's-Hertogenbosch

14-12-2005
Nieuwe wegen in Empel en De Groote Wielen
Er komt een aantal nieuwe wegen in Empel en De Groote Wielen. De wegen worden aangelegd om de verkeersdruk in de Kom van Empel te verlagen van onder meer het doorgaande verkeer van en naar Oss. Naar verwachting zijn medio maart 2006 de werkzaamheden afgerond.

De werkzaamheden bestaan uit:

- aanleg zogenaamde `rondweg' om Empel;

- aanleg Zeis door het plan Empel fase III;
- aanleg Blauwe Sluisweg.
Op de overzichtstekening zijn de nieuwe wegen aangegeven met een stippellijn.

`Rondweg', Empel

Inmiddels is er een start gemaakt met de aanleg van de zuidelijke `rondweg' om Empel. De `rondweg' (de weg heeft nog geen eigen straatnaam) vormt de verbinding tussen de Burgemeesters Godschalxstraat en de Empelseweg. In de toekomst is deze `rondweg' bedoeld als ontsluiting van het nog te ontwikkelen bedrijventerrein in het plan Empel fase III. De `rondweg' en de nog aan te leggen rotonde op de Empelseweg zijn in maart 2006 gereed. Zodra de `rondweg' tussen de Burgemeesters Godschalxstraat en de Empelseweg klaar is, wordt voor de Proosdijstraat een volledig vrachtwagenverbod ingesteld.

Ligging
De `rondweg' wordt aangelegd tussen de rotonde op de Burgemeesters Godschalxstraat-Kasteeldreef en de Empelseweg. De weg komt wordt op enige afstand achter de woningen aan de Burgemeester Meijsstraat aangelegd en komt achter het tenniscomplex van tennisvereniging Asmunt te liggen. De `rondweg' vindt aansluiting met de Empelseweg door middel van een rotonde. Deze komt ter hoogte van autobedrijf Van Grunsven.
Langs de weg komt een fietspad, óók om de rotonde Burgemeester Godschalxstraat-Kasteeldreef. Fietsers op beide rotondes krijgen voorrang op auto's.

Zeis, Empel

De Zeis komt tussen de nieuwe rotonde Empelseweg-`Rondweg' en loopt tot de Wateringen. Deze weg komt door het nieuwe woongebied in het plan Empel fase III te liggen. Vanaf maart 2006 kan de Zeis alvast dienen als bouwweg én ontsluitingsweg voor het sportpark van Emplina. Naast de Zeis wordt een fietspad aangelegd naar het nieuwe complex van Emplina, zodat de fietsers geen last hebben van het bouwverkeer.

Blauwe Sluisweg, De Groote Wielen, Rosmalen

De Blauwe Sluisweg ligt tussen de Hustenweg en de Rodenborchweg. De weg dient als ontsluitingsweg aan de westkant van De Groote Wielen. Vanaf de kruising Rodenborchweg-Empelseweg is het zuidelijke gedeelte van de Blauwe Sluisweg al te zien. Recent is gestart met de aanleg van het noordelijke gedeelte. Verwacht wordt dat dit gedeelte eind dit jaar nog gereed is.

Rotonde
Op de Blauwe Sluisweg komt ongeveer tussen de huidige Intratuin en de Lunerkampweg een grote rotonde te liggen. Dit wordt een rotonde waarbij het gemotoriseerde verkeer en het fietsverkeer elkaar ongelijkvloers kruisen. Vanaf de rotonde komt ook een weg naar de Empelseweg. De rotonde en de verbinding naar de Empelseweg worden nu nog niet aangelegd. De benodigde gronden zijn nog niet allemaal verworven en een dergelijke rotonde vergt de nodige bouwkundige voorbereiding. Tot die tijd komt er een tijdelijke weg te liggen om het noordelijke en zuidelijke gedeelte van de Blauwe Sluisweg met elkaar te verbinden.

Aansluiting met andere straten
De Lunerkampweg wordt niet aangesloten op de Blauwe Sluisweg, en is dus vanaf de Empelseweg voor alle verkeer doodlopend. De Rosmalensedijk en de Vlietdijk worden afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer.
De Hustenweg kan pas definitief voor het gemotoriseerde verkeer worden afgesloten na de aanleg van de rotonde op de Blauwe Sluisweg én de verbinding van de rotonde naar de Empelseweg. Naar verwachting is dit begin 2008.