Provincie Zuid-Holland

Snelle inrichting Krimpenerwaard mogelijk door Veenweidepact

Gedeputeerde Staten (GS) hebben ingestemd met de ondertekening van het Veenweidepact Krimpenerwaard. Het pact is een afspraak over een aangepaste inrichting van de Krimpenerwaard. Gekoppeld hieraan hebben GS een pakket van maatregelen goedgekeurd, dat in 2006 via het project Landinrichting Krimpenerwaard wordt gerealiseerd. Hiervoor is 4 miljoen beschikbaar gesteld. Het pact ligt ter ondertekening bij overheden en maatschappelijke organisaties.

VeenweidepactIn het Veenweidepact gaat het om een aangepaste inrichting van de Krimpenerwaard, waarbij landschappelijke waarden worden behouden en ontwikkeld. Het beperken van de bodemdaling is daarbij uitgangspunt. Water wordt in hoge mate sturend voor de functie die deelgebieden krijgen; natuur in laaggelegen gebieden die snel dalen; landbouw in de gebieden die minder gevoelig zijn voor bodemdaling. In de gehele Krimpenerwaard zal gezocht worden naar nieuwe vormen van ondernemerschap. Het oude landinrichtingsplan uit 1999 zal op basis van deze uitgangspunten in 2006 worden aangepast.

Uitvoering in 2006Gelijktijdig hebben Gedeputeerde Staten besloten om in perspectief van het Veenweidepact de uitvoering van een pakket van maatregelen mogelijk te maken. Het gaat om maatregelen ter waarde van 4 miljoen euro. In delen van het gebied zal in 2006 grond worden herverkaveld voor de landbouw. Natuurgebieden (230 ha) en ecologische verbindingen worden ingericht. Tevens worden maatregelen ten behoeve van recreatie gerealiseerd. In 2007 en volgende jaren zullen verdere investeringen worden gedaan, als gevolg van het sluiten van het Veenweidepact.

Op deze wijze wordt tegemoet gekomen aan de wens van het gebied om niet alleen tot aanpassing van het landinrichtingsplan te komen maar ook tot een versnelling van de uitvoering van concrete maatregelen.

Bestuurlijke aansturingOm dit proces zo effectief mogelijk te laten verlopen wordt de bestuurlijke aansturing gewijzigd. Naast de Landinrichtingscommissie wordt een Strategiegroep opgericht. De provincie, de gemeenten, het hoogheemraadschap en de voorzitter van de Landinrichtingscommissie hebben zitting in deze groep. Zij zullen op strategisch niveau de projecten aansturen en daarmee een snelle uitvoering bevorderen.

Extra instrumentariumHet te ondertekenen Pact is tevens de basis voor het verruimen van het instrumentarium voor de uitvoering van de landinrichting. Daarbij wordt met steun van de betrokken ministeries ingezet op middelen uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES).

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22