Gemeente Alkmaar


Ondertekening intentieovereenkomst Vroonermeer-Noord

In het stadhuis te Alkmaar is op woensdagmorgen 14 december een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van woonwijk Vroonermeer-Noord. Gemeenten Alkmaar en Langedijk en vijf marktpartijen zijn betrokken in dit plan. In Vroonermeer-Noord wil Alkmaar de bouw van zeshonderd woningen en bijbehorende voorzieningen realiseren.

Namens Alkmaar tekende wethouder A. Godijn de overeenkomst. Namens gemeente Langedijk wethouder H. de Graaf. Verder tekenden vertegenwoordigers van de woningbouwcorporaties Kennemer Wonen en Woonwaard, mede namens Deurwaarder Bouwgroep, en van projectontwikkelaars Hallokaties en Scholtens. Op basis van de intentieovereenkomst gaan de betrokkenen onderzoeken hoe het plan in gezamenlijkheid kan worden gerealiseerd.

Vier zaken staan centraal in het onderzoek. Men wil ten eerste een sluitende grondexploitatie, wat inhoudt dat de kosten om de wijk te maken in goede verhouding staan tot de verkoopopbrengst van de gronden. Ten tweede wil men een stedenbouwkundig programma van eisen maken. Hierin wordt beschreven welke kwaliteitseisen men stelt als het gaat om ruimte, zichtlijnen, de vorm van de woningen en verdere invulling van de omgeving. In de derde plaats wil men een voor alle partijen aanvaardbare wijze van samenwerken. Dit betreft vooral een inhoudelijke zaak: het bereiken van bestuurlijk draagvlak bij alle betrokken partijen. Ten vierde wil men overeenkomst over het woningbouwprogramma en over de voorzieningen in de wijk.

Het onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre de partijen de uitvoering van het plan haalbaar achten en hoe een optimale vorm van samenwerking kan worden bereikt, bijvoorbeeld in taakverdeling. De resultaten van het onderzoek kunnen uiteindelijk worden vastgelegd in een beslisdocument. Hierin staan dan in beeld en woord de afspraken vastgelegd. Dit beslisdocument wordt deel van het contract, de basis voor de uitvoering.
----

////

14 december 2005
Ans Kraakman, gemeente Langedijk
Mariska van der Leij, gemeente Alkmaar

---- --