Time : 3:54:36 PM
Date : Wednesday, December 14, 2005
Sender Name: Child Focus

Child Focus nodigt Europese organisaties uit mee te werken aan de interactieve databank van vermiste en seksueel misbruikte kinderen "Childoscope"

Vandaag werd onder de naam "Childoscope" (www.childoscope.net) een Europese interactieve databank van organisaties ter bestrijding van de verdwijning en/of seksuele uitbuiting van kinderen gelanceerd, als hulpmiddel in de strijd tegen dit steeds zorgwekkender fenomeen. Op dit moment werken al meer dan 280 organisaties uit 29 Europese landen mee aan de databank, maar alle organisaties die de verdwijning of het seksueel misbruik van kinderen willen tegengaan, worden aangezocht hun medewerking te verlenen.

Hoewel de dataverzameling in vele Europese landen nog gebrekkig is, is bekend dat het aantal kinderen dat in Europa verdwijnt of het slachtoffer wordt van seksueel misbruik iedere dag stijgt. De kinderporno-industrie wordt beschouwd als een van de snelst groeiende handelsactiviteiten op het internet. Het is een business waar vele miljoenen euro's mee gemoeid zijn. Volgens onderzoek worden er ieder jaar 1,2 miljoen kinderen het slachtoffer van kinderhandel. Seksuele uitbuiting van kinderen en kinderhandel zijn van nature grensoverschrijdende fenomenen. Daarom is internationale samenwerking van cruciaal belang om deze toenemende bedreigingen in te binden.

De laatste jaren is de bestrijding van de verdwijning en het seksueel misbruik van kinderen een grote prioriteit geworden voor de Europese Unie. Tijdens het Belgische voorzitterschap in september 2001 heeft de Raad van de Europese Unie een resolutie goedgekeurd betreffende de bijdrage van het maatschappelijk middenveld bij het opsporen van verdwenen of seksueel uitgebuite kinderen. Op grond van deze resolutie besloten niet-gouvernementele organisaties (NGO's) die actief zijn in de strijd tegen de voornoemde fenomenen, een databank te ontwikkelen die organisaties uit heel Europa in staat moest stellen om elkaar te steunen in hun operationele missie. Nu is deze databank omgezet in een interactief onlineplatform, dat een interactieve kalender, een rubriek met publicaties en een e-mailoptie omvat. Childoscope is een virtuele link tussen meer dan 280 organisaties uit 29 landen, die op deze manier ervaringen en informatie kunnen uitwisselen en hun gemeenschappelijke doelstelling
- de strijd tegen de verdwijning en het seksueel misbruik van kinderen - kunnen bespreken.

De ontwikkeling van de databank is gefinancierd door het Daphne-programma van de Europese Commissie en stond onder leiding van Child Focus, het Europees Centrum voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen (België), in samenwerking met Redd Barna (Noorwegen), het Instituto de Apoio a Crianca (Portugal) en Die Möwe (Oostenrijk). Child Focus hoopt bij te dragen tot de ontwikkeling van een geharmoniseerd en geïntegreerd Europees beleid inzake verdwenen en seksueel misbruikte kinderen.

Alle organisaties die actief zijn in de strijd tegen de verdwijning en/of het seksueel misbruik van kinderen worden dan ook uitgenodigd om een bezoek te brengen aan www.childoscope.net en hun gegevens te actualiseren of in te voeren. Wij kijken uit naar uw onlinebezoek!

Gelieve voor meer informatie contact op te nemen met: Child Focus :

Dirk Depover (Directeur Communicatie) :
02.475.44.60
dirk.depover@childfocus.org

Maryse Rolland (Communication Officer) :
02.475.44.12
maryse.rolland@childfocus.org