Time : 4:11:26 PM
Date : Wednesday, December 14, 2005
Sender Name: Fedichem

REACH: een stap in de goede richting

Brussel, 14 december 2005 - Fedichem, de Federatie van de Chemische Industrie van België, staat positief tegenover het compromis dat de Raad Competitiviteit gisteren, 13 december 2005, bereikt heeft over REACH.

De chemiesector ziet een stap in de goede richting. In tegenstelling tot het Europees Parlement staat de Raad niet meer achter het principe om autorisatie sterk te koppelen aan substitutie en bovendien is er nu ook sprake van strikte beperkingen in de tijd. De chemische industrie past immers in de praktijk al voortdurend het substitutieprincipe wanneer ze in haar zoektocht naar nieuwe stoffen steeds beter probeert te presteren op het vlak van de volksgezondheid en het leefmilieu.

Volgens de Raad moeten ook nieuwe - al dan niet gevaarlijke - stoffen een autorisatie kunnen krijgen, tenminste als ze volgens strikte regels behandeld worden, een aspect dat van levensbelang is voor onze industrie. De industrie verheugt er zich dus over dat de Commissie hiervoor nauwkeurige criteria zal opstellen en hulpmiddelen ter beschikking stellen.

Dankzij deze eerste wijzigingen ten gunste van onze industrie, en dankzij de verhoogde aandacht voor het hoofdstuk "vertrouwelijkheid van gegevens" in de REACH-wetgeving, zal de Belgische chemische industrie, met 100.000 rechtstreekse en 200.000 onrechtstreekse jobs, kunnen blijven voortbestaan en op die manier bijdragen tot de welvaart en het welzijn in ons land.

De chemische industrie zal ook haar steentje blijven bijdragen in dit proces van tweede lezing, met de bedoeling van REACH een werkbare en efficiënte wetgeving te maken die volksgezondheid en leefmilieu respecteert en tegelijkertijd de concurrentiepositie van de Europese chemische industrie bestendigt, of beter nog, versterkt.

Informatie :
Erwin Annys, tel. 02 238 97 55, eannys@fedichem.be Jean-Marie Biot, tel. 02 238 97 74, jmbiot@fedichem.be