Ingezonden persbericht


Luchthaven Schiphol, 14 december 2005

AUSTRIAN AIRLINES: FOCUS OP HET OOSTEN

Vier nieuwe bestemmingen in 2006
Sterke groei zet door in november

De Austrian Airlines Group voegt Ekaterinburg in Rusland, Donetsk in Oekraïne, Iasi in Roemenië en Pecs in Hongarije toe aan het routenetwerk in 2006. Hiermee opent de luchtvaartmaatschappij vier nieuwe belangrijke bestemmingen in Centraal- en Oost-Europa. Het komende jaar wil Austrian Airlines haar gevestigde rol als pan-Europese marktleider verder uitbreiden. Het Oost-Europese routenetwerk omvat hiermee in totaal 44 bestemmingen in 23 landen. De frequenties van lijnvluchten naar de bestaande bestemmingen Kiev, Odessa en Lviv worden opgevoerd. In het Verre Oosten wordt het vluchtschema ook uitgebreid. De vluchten naar Beijing en Sjanghai zullen dagelijks worden uitgevoerd. Naar Noord-Amerika zullen wekelijks 12 vluchten met bestemming New York vertrekken en de verbinding Wenen - Toronto wordt een dagelijkse.

Chief Executive Officer Vagn Soerensen over de nieuwe zomerdienstregeling: "Door de verdere uitbreiding richting Oost-Europa blijven we trouw aan onze strategie de meest succesvolle Europese luchtvaartmaatschappij te zijn die vliegt op Oost-Europa. Met 44 bestemmingen in deze dynamische groeiregio kunnen we ons marktleiderschap vergroten omdat de nieuwe uitbreiding ons in staat stelt ook meer secundaire bestemmingen op te nemen in het routenetwerk."

"Ekaterinburg, Donetsk, Iasi en Pecs zijn belangrijke industriële centra allemaal zoekende naar een verbinding met een internationaal routenetwerk," zegt Dr. Joseph Burger, Chief Commercial Officer van de Austrian Airlines Group. "Onze expertise in het ontwikkelen van nieuwe markten stelt ons in staat deze gebieden die verbinding te bieden in ons intercontinentale routenetwerk dat bestaat uit 130 bestemmingen in 66 landen. We lopen voor op andere luchtvaartmaatschappijen door onze strategie op nieuwe ambitieuze groeiregio's te richten en niet alleen op de grote Oost-Europese steden."

Nieuwe bestemmingen
Ekaterinburg vormt het hart van de Oeral, en is de derde belangrijke economische regio na Moskou en Sint-Petersburg. Het is een belangrijk industrieel centrum, een van de grootste transporthubs in de regio en een gunstige lokatie aan de Transsiberische spoorweg. Vanaf maart 2006 vliegt Austrian Airlines 3 keer per week met een Boeing 737 naar Ekaterinburg. In Rusland vergroot Austrian Airlines de frequentie naar Krasnodar van 3 naar 4 vluchten per week.

Met 1,6 miljoen inwoners is Donetsk een van de grootste steden in de Oekraïne en de zesde bestemming van Austrian Airlines in Rusland. Met ingang van maart 2006 vliegt Austrian Airlines 3 keer per week naar Donetsk.

Iasi in oostelijk Roemenië wordt als vijfde bestemming geïntegreerd in het routenetwerk na Bukarest, Timisoara, Cluj and Sibiu. Met ingang van maart 2006 wordt 6 keer per week naar Iasi gevlogen.

Verbindingsvluchten naar de Oekraïne worden uitgebreid in samenwerking met Ukraine International (UIA), partner op deze route. De bestaande dagelijkse verbinding naar Odessa wordt uitgebreid met 3 extra vluchten. Het aantal vluchten naar Kiev wordt opgevoerd naar 25 per week en er komen 6 vluchten per week naar Lviv in plaats van de huidige 4. Dnepropetrovsk blijft een dagelijkse verbinding en Austrian vliegt 4 keer per week naar Kharkov.

Pecs, de vijfde stad van Hongarije vormt een belangrijke spoorweghub, is het industriële centrum en heeft veel te bieden voor toeristen. Pecs wordt met 4 vluchten per week opgenomen in het routenetwerk met ingang van 26 maart 2006.

Lijnvluchten en Verre Oosten
De strategie met de focus op het oosten zet zich ook voort naar het Verre Oosten. In het hoogzomerseizoen vliegt Austrian Airlines dagelijks naar Beijing en Shanghai. De non-spot vakantiebestemming Phuket blijft in de zomer ook van kracht. In Noord-Amerika wordt het vluchtschema ook uitgebreid: vluchten naar Toronto worden dagelijks uitgevoerd tijdens het hoogseizoen en naar New York vertrekken 12 vluchten per week.

Groei in november: toename passagiers, bezettingsgraad en vervoerscijfers In de maand november heeft de Austrian Airlines Group de groei doorgezet. Het aantal verkochte passagierkilometers op lijnvluchten is met 15,6% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De beschikbare capaciteit steeg ondertussen in diezelfde periode met 6,1%. De bezettingsgraad op lijnvluchten in november 2005 was 6 procentpunten hoger dan het cijfer van november 2004 en kwam hiermee uit op 72,1%. Dit wordt deels veroorzaakt door de relatief lage bezettingsgraad in november 2004. Het passagiersvolume van de Austrian Airlines Group is in november significant gestegen in vergelijking met vorig jaar. Het aantal vervoerde passagiers nam toe met 12,5 % tot een totaal van 726.783.

www.austrian.com

De Austrian Airlines Group bestaat uit Austrian, Austrian arrows en Lauda Air en maakt deel uit van de Star Alliance.Dit netwerk van luchtvaartmaatschappijen is in 1997 opgericht om passagiers wereldwijd goede verbindingen, soepele aansluitingen en comfortabele vliegreizen te bieden. Alle Star Alliance luchtvaartmaatschappijen samen bieden nu meer dan 15.000 dagelijkse vluchten naar 795 bestemmingen in 139 landen.



Ingezonden persbericht