Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 14 december 2005

Politie zet tien bromfietsen op testbank: acht bekeuringen

BREDA: Door het politieteam Vlaanderenstraat is dinsdagmiddag een bromfietscontrole gehouden. Tien bromfietsen gingen op de rollerbank die op het teambureau stond opgesteld. Agenten schreven acht bekeuringen uit voor: te groot vermogen (2), niet voeren van gele/oranje sticker (3), gladden band, geen helm dragen en geen bromfietscertificaat.

Motorrijder gewond bij verkeersongeval

MOERDIJK: Aan de Blaaksedijk is dinsdagmiddag een 27-jarige motorrijder uit Roosendaal gewond geraakt. Een 28-jarige automobiliste reed rond 17:00 uur over de Blaaksedijk, uit de richting van de Appelaarsedijk. De Roosendaler kwam uit tegenovergestelde richting. De axacte oorzaak van het ongeval is niet bekend, maar de politie neemt aan dat een van beide bestuurder de bocht te kort heeft genomen en op het weggedeelte kwam van zijn of haar tegenligger. De motorrijder is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Beschonken bestuurder aangehouden na aanrijding

FIJNAART: De politie heeft dinsdagavond een 27-jarige inwoner van Fijnaart aangehouden. De man was kort daarvoor betrokken geweest bij een materiele aanrijding aan de Oude Heijningsedijk. De man ging er na de aanrijding vandoor, maar kon worden aangehouden. Op het bureau blies de man een waarde van 1040 ug/l, bijna vijfmaal meer dan de maximum toegestane waarde van 220 ug/l. Het rijbewijs van de man uit Fijnaart is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Verkeershandhavingsteam controleert snelheid 1200 bestuurders

RIJSBERGEN/ETTEN-LEUR: Het verkeershandhavingsteam van Midden en West-Brabant heeft dinsdagmiddag en avond een snelheidscontrole gehouden. Aan de Rijsbergseweg in Etten-Leur controleerden zij 1240 automobilisten op naleving van de maximum snelheid van 80 km/u. 19 van hen reden te hard en krijgen binnenkort een bekeuring toegestuurd. Op het zelfde tijdstip controleerde een tweede radarauto het verkeer aan de Ettenseweg in Rijsbergen. Daar gingen op de 80 km/u weg 16 van de 1013 gecontroleerde chauffeurs in de fout. De hoogst gemeten snelheid van de controle bedroeg 112 km/u.

Ruim 100 fietsers bekeurd bij verlichtingscontroles: fietsen zonder licht levensgevaarlijk

BREDA: De politie van het district Breda heeft dinsdagavond en woensdagmorgen verlichtingscontroles gehouden. Onder het motto Licht aan, daar kun je mee thuis komen controleert de politie in Midden en West Brabant intensief op het juiste gebruik van verlichting. De actie is gestart in oktober en loopt tot en met januari 2006. In totaal gingen 102 fietsers op de bon. De controle vond donderdagavond plaats aan de Valkenberg, Slingerweg, Kloosterplein en Halstraat en werd 38 maal bekeurd. Woensdag werd er bij een controle aan de JF Kennedylaan, Oude Vest, Blauwe Kei en Generaal Maczekstraat 64 maal een bekeuring uitgeschreven.

Fietsers en bromfietsers moeten een goede verlichting voeren. Dat is niet alleen verplicht, maar ook veilig. Verlichting heb je nodig om zelf beter te zien én om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar, met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe.

Goede verlichting bestaat uit een voor- en achterlicht. In de wet is onder andere vastgelegd dat een achterlicht niet per se op het achterspatbord gemonteerd hoeft te zijn. Een licht op de bagagedrager of achter op het zadel mag ook. Een knipperend voor- of achterlicht is echter niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor armlampjes. Die mogen alleen gevoerd worden door ruiters van rijdieren.

Wat kost het?

Onjuiste verlichting is niet alleen gevaarlijk, maar levert je ook een boete op. Geen voor- of achterlicht kost 15 euro, als beide lichten niet werken of ontbreken kost dat 25 euro. Geen reflectie op achterkant, trappers of wielen betekent een boete van 20 euro. Geld dat je gemakkelijk kunt besparen door te zorgen voor juiste verlichting.

Vrouw slechts licht gewond bij ernstig eenzijdig ongeval

BAARLE-NASSAU: Bij een eenzijdig ongeval aan de Nijhoven is woensdagmorgen een 30-jarige inwoonster van het Belgische Baarle-Hertog licht gewond geraakt. Rond 10:50 uur raakte de vrouw door nog onbekende oorzaak in de slip met haar personenauto en kwam tegen een boom tot stilstand. De brandweer moest de vrouw uit haar voertuig bevrijden. De ambulance heeft ter plaatse eerste hulp geboden, waarbij zij bijstand kregen van personeel van een traumahelikopter. In het ziekenhuis bleek dat de vrouw slechts lichte verwondingen had opgelopen. De auto van de Belgische is total loss. Medewerkers van de Verkeers Ongevallen Analyse hebben ter plaatse een onder ingesteld. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.

Bestelauto koeriersdienst gestolen

BREDA: Woensdagmiddag is aan de Tramsingel een bestelbus van een koeriersdienst gestolen. Een koerier bezorgde rond 12:00 uur een pakketje op een adres aan de Tramsingel en liet daarbij de sleutel in het contactslot zitten. Toen de man terugkwam bij zijn bus bleek deze te zijn gestolen. In de bus zaten ruim 150 postpakketten. De politie heeft een aangifte opgenomen en het voertuig gesignaleerd.

Auto buitgemaakt bij woninginbraak

STANDAARBUITEN: Bij een inbraak in een woning is in de nacht van dinsdag op woensdag een blauwe BMW 523 touring buitgemaakt. De dader(s) kwam binnen na het forceren van een raam. Naast de auto werden ook bankpasjes en portemonnees buitgemaakt. De auto is voorzien van het kenteken 38-DF-KS. De technische recherche is gevraagd een sporenonderzoek uit te voeren.

Inzittenden bestelauto gewond bij verkeersongeval

BREDA: Op de Rijksweg A58 zijn woensdagmorgen rond 07:15 uur een 27-jarige bestuurder van een bestelauto uit Someren en zijn 25-jarige passagier uit Eindhoven gewond geraakt. De bestauto reed over de Rijksweg A58, op de linkerrijbaan komende uit de richting van Tilburg. Op de rechter rijbaan reed op de zelfde hoogte een 45-jarige inwoner van Vorden. Door nog onbekende oorzaak reed de man uit Someren plotseling van de linkerrijstrook naar de rechterrijstrook. De man verloor hierdoor de macht over het stuur van de bestelauto en kwam met zijn voertuig in een naastgelegen sloot terecht. Met snijwonden en schrammen is het tweetal per ambulance overgebracht naar het Amphiaziekenhuis in Breda.

Politie houdt schennispleger (35) aan

BREDA: Aan de Galderse Meren heeft de politie woensdagmiddag een 35-jarige inwoner van het Belgische Meerhout aangehouden. De man stond rond 13:00 uur half naakt op een pad en pleegde onzedelijke handelingen toen een vrouw hem naderde. De Bredase, die er aan het wandelen was met haar hond, waarschuwde de politie die de man korte tijd later overbracht naar het bureau en hem voor verhoor insloot. De politie maakt proces-verbaal op.

Fransman (23) aangehouden na diefstal frites en hamburgers

BREDA: De politie heeft dinsdagavond een 23-jarige Fransman aangehouden nadat die enkele porties frites en hamburgers wilde stelen van een cafetariahouder aan de Sophiastraat. De Fransman bestelde rond 22.00 uur de consumpties bij de 38-jarige Bredase frietbakker, maar gaf aan dat hij geen geld op zak had. Zijn drie landgenoten in de auto even verderop wel, vandaar dat hij de cafetariahouder vroeg even mee te lopen. Op een gegeven moment gaf hij de Bredanaar een klap en griste het eten uit diens handen. De frites en hamburgers vielen echter op de grond en de Fransman maakte zich uit de voeten. De politie kon hem even later aanhouden. Hij is woensdagmiddag weer op vrije voeten gesteld.

Auteur: Henk Snepvangers