Ingezonden persbericht


Persbericht
Consumentenbond
Bits of Freedom

Amsterdam, 14 december 2005

Bewaren van bel- en e-mailgegevens nadelig

Vanaf medio 2007 worden alle bel- en e-mail gegevens van alle 450 miljoen Europese burgers bewaard. Dit heeft het Europees Parlement woensdag 14 december in Straatsburg besloten.

Consumenten gaan meebetalen aan een dure maatregel waarvan de noodzakelijkheid en effectiviteit ernstig betwijfeld wordt. Bovendien zal het recht om vrij en onbespied te communiceren worden ingeperkt wanneer de burger zich voortdurend bewust is van een overheid die over de schouder meekijkt.

De Consumentenbond en Bits of Freedom hebben een lange campagne tegen de bewaarplicht gevoerd zowel bij het Nederlandse als het Europese Parlement. De uitkomst is daarom een teleurstelling. Vooral omdat velen zich, met succes, hebben ingezet voor een besluitvorming via het Europees Parlement en niet door de Europese ministers van justitie. Daarom is het moeilijk te verteren dat het Europees Parlement uiteindelijk een besluit neemt dat de Europese ministers van justitie op vrijwel alle punten hun zin geeft. Een meerderheid van het Europees Parlement heeft zich blind gestaard op de procedure en de inhoud van het besluit veronachtzaamt. Bovendien is nog nooit een richtlijn in zo'n korte tijd door het Parlement geloodst. Dit lijkt de Consumentenbond en Bits of Freedom niet stroken met de complexe en verstrekkende gevolgen van een bewaarplicht voor alle Europese consumenten.

De Consumentenbond en Bits of Freedom hopen van harte dat de bewaarplicht verkeersgegevens geen voorbode is van een trend om op grote schaal gegevens van en over burgers vast te leggen. Dergelijke databanken zijn kwetsbaar voor misbruik en fraude. Bovendien valt niet te voorzien voor welke doeleinden de gegevens in de toekomst gebruikt zullen worden.

Het Nederlands Parlement is nu aan zet voor een vertaling naar de Nederlandse wetgeving, binnen de beperkte marges die de richtlijn daarvoor toelaat.

---