Time : 4:26:39 PM
Date : Wednesday, December 14, 2005
Sender Name: Influenza

Belgische voorraad antivirale middelen

In het kader van de preventie en bestrijding van een eventuele grieppandemie, legt de Belgische overheid een voorraad antivirale geneesmiddelen aan. Deze stock bestaat uit Oseltamivir (grondstof + Tamiflu®) en zanamivir (Relenza®). Herhaaldelijk vroegen de media om beeldmateriaal te mogen maken van deze voorraad. Om aan deze vraag tegemoet te komen, besloot het interministerieel commissariaat Influenza zelf een montage te maken en fotomateriaal op te nemen van de voorraad Tamiflu en deze ter beschikking te stellen van de pers.

In het advies van juli 2004 van de Gezondheidsraad, wordt aanbevolen dat de Belgische overheid geleidelijk een stock antivirale geneesmiddelen samenstelt, voldoende om 30% van haar bevolking te behandelen.

Een eerste stock van 57.000 gebruiksklare dosissen en van 370.000 dosissen in de vorm van grondstoffen werd reeds aangelegd. Het doel is om op progressieve wijze, van nu tot aan het eerste kwartaal van 2007, over een strategische stock van 3.000.000 dosissen antivirale geneesmiddelen te beschikken, waarvan 750.000 gebruiksklare dosissen en 2.250.000 dosissen in de vorm van grondstoffen. Deze antivirale middelen werden reeds besteld, maar kunnen pas in schijven door de industrie worden aangeleverd.

Ter herinnering: een antiviraal geneesmiddel is medicatie voor de behandeling van bepaalde virale infecties. Ze kunnen een rol spelen in de behandeling van een pandemische griep. Er wordt verwacht dat het gebruik van antivirale geneesmiddelen de duur van de ziekte zal inkorten, de ziektetekens zal milderen en de complicaties en ernst van de ziekte zal verminderen. Ze kunnen eveneens gebruikt worden om infectie te voorkomen, voornamelijk in de aanvangperiode van een grieppandemie.

Personen die meer willen weten over de gewone seizoensgriep, de vogelgriep of een eventuele grieppandemie kunnen terecht op de website www.influenza.be of bellen naar het gratis nummer 0800 99 777.

Contactpersoon voor de pers:
Inge Jooris
02 208 32 00
0475 80 04 87
ij@influenza.be

Om de foto's van de stock te zien, kan u surfen naar www.pressreleases.be en klikken op het communiqué van het interministerieel commissariaat Influenza.

URL: http://www.influenza.be