Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2005-145

Den Haag, 14 december 2005

Gezamenlijke overheidsaanpak vrijplaatsen Zuidoost-Brabant

Gemeenten, politie, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst in Zuidoost-Brabant gaan de handhaving van overheidsregelingen bij vrijplaatsen in de regio gezamenlijk aanpakken. Hiertoe tekenden staatssecretaris Wijn van Financiën, burgemeester Sakkers (gemeente Eindhoven, tevens korpsbeheerder Politieregio Brabant Zuidoost en voorzitter van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven), dhr. Willemsen namens de hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie, Arrondissementsparket 's-Hertogenbosch en 20 burgemeesters uit de regio Zuidoost-Brabant op 14 december in Eindhoven een convenant.

In het convenant komen de partijen een onderlinge samenwerking en integrale aanpak overeen om het overheidsoptreden doelmatiger en doeltreffender te maken. Speerpunten in het convenant zijn informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking. Deze samenwerking wordt ondergebracht in het Bestuurlijk Regionaal Handhavingsoverleg van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, waarin al diverse handhavingzaken zijn ondergebracht.

Naast de samenwerking bij de aanpak van vrijplaatsen in de regio Zuidoost-Brabant, is vandaag ook de aftrap gegeven voor samenwerking in de regio Brabant Noord. Aangezien het convenant voor de regio Midden- en West-Brabant eerder dit jaar werd afgesloten kan nu in de gehele provincie Noord-Brabant (68 gemeenten) bij de aanpak van vrijplaatsen worden samengewerkt.

Vrijplaatsen zijn plekken in een gemeente, waar bewoners het doelbewust niet zo nauw nemen met regels en wetten en overheidsoptreden belemmeren. Op die plaatsen worden bijvoorbeeld inkomsten niet opgegeven bij de Belastingdienst of vinden er criminele activiteiten plaats die de veiligheid en de openbare orde onder druk zetten. Vrijplaatsen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen op het gebied van: woonwagencentra, illegale casino's, belhuizen, coffeeshops/cannabissector, prostitutiesector en achterstandswijken. Een gezamenlijke aanpak van overtredingen van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke regels is nodig om een einde te maken aan bedreigingen aan het adres van handhavers, aan ongelijkheid en onveiligheid van bewoners en omwonenden en aan maatschappelijk ongewenste situaties.