ChristenUnie


Begraven te duur? Dan maar cremeren! woensdag 14 december 2005 - 15:50

Foto kerkhof Arie Slob bevraagt minister over explosieve stijging van tarieven grafrechten

Begrafenisondernemer DELA maakte vandaag bekend dat steeds meer mensen zich laten cremeren, omdat de tarieven van grafrechten te hoog zijn geworden. Arie Slob: De kosten rijzen de pan uit. In een paar jaar zijn de tarieven van grafrechten met zon 35% gestegen en het ziet er naar uit dat er in 2006 zelfs sprake is van een stijging van 80%. Dat noodzaakt mensen om te kiezen voor een crematie, terwijl ze diep in hun hart veel liever begraven willen worden. Dat is een verkeerde ontwikkeling. Slob wil van de minister van Binnenlandse Zaken weten wat hij hieraan gaat doen.

De ChristenUnie heeft dit probleem ook tijdens de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken aan de orde gesteld, maar de minister heeft er toen niet op gereageerd. Slob: De minister moet het probleem onder ogen zien, want DELA legt zelfs een link tussen de verhoging van de tarieven van grafrechten en de afschaffing van de OZB. Is het inderdaad zo dat sommige gemeenten de verhoging van de tarieven als een compensatie voor de afschaffing van de OZB zien? Ik wil dat de minister daarover duidelijkheid schept.

Er is nog een andere reden waarom steeds meer mensen kiezen voor cremeren. Slob: Door het verschil in ruimingstermijnen tussen graven en asbussen ontstaat er ook al een verschuiving van begraven naar cremeren. Het kostenverschil versterkt dit effect. Slob: Een aantal gemeenten kiest ervoor om de inkomsten niet middels een verhoging van de tarieven van grafrechten op peil te houden. Dat voorbeeld verdient navolging, want mensen moeten vrij zijn in hun keuze voor begraven of cremeren. Het zou een goede zaak zijn als de regering hierin een actieve rol speelt.


---