Gemeente Den Haag

december 2005
zeer oude familiedocumenten ondergebracht bij haags gemeentearchief (14 december)

"Op 6 maart 1528 kwamen de Geldernaren en de Utrechtenaren verraderlijk in Den Haag en plunderden de plaats. Zij namen mijn vader gevangen en voerden hem naar Utrecht, waar hij drie weken lang gevangen zat ..". Dit en nog vele andere zaken noteerde de Hagenaar Reinier Moons in zijn dagboek, nadat zijn vader Pieter Moons door de Gelderse veldheer Maarten van Rossum als gijzelaar naar Utrecht was meegenomen.

Het boekje van Reinier Moons is één van de vele bijzondere en oude archiefstukken die deze week zijn overgebracht naar het Haags Gemeentearchief. De documenten maken alle deel uit van het archief van de familie Van Persijn. Leden van deze vooraanstaande Hollandse familie hadden reeds honderden jaren geleden genealogische belangstelling. Al aan het begin van de zestiende eeuw zijn ze gestart met het verzamelen van archiefstukken. Dit heeft ertoe geleid dat er in de loop der tijden honderden papieren en perkamenten zijn verzameld, die samen een interessante kijk geven op het openbare en het privé-leven van een aantal zeventiende-, achttiende- en negentiende-eeuwse Nederlanders, waaronder zeer vele Hagenaars. Vele telgen van deze oude Hollandse familie woonden in Den Haag of waren hier werkzaam. De archiefstukken in het familiearchief getuigen van hun aanwezigheid hier ter plaatse. Eigendomsakten van woonhuizen aan de Denneweg, de Juffrouw Idastraat of het Noordeinde. Het aankoopbewijs van een grafkelder in de Grote Kerk uit 1622, een akte van aanstelling van een raadsheer bij het Hof van Holland uit 1620, een lijst van personen in 1639 uitgenodigd voor de begrafenis van Reinier van Persijn in de Grote Kerk. Tussen de persoonlijke documenten bevinden zich nieuwjaarswensen uit het einde van de zeventiende eeuw, maar ook briefjes uit 1715 waarin trotse ouders geluk wordt gewenst met de geboorte van hun zoon en aan dezelfde - ongetwijfeld op dat moment verdrietige - ouders condoleancebriefjes na het overlijden van het pas geboren zoontje.

Een van de pronkstukken uit dit archief is het "album amicorum" (nu zouden we dit een poëzie-album noemen) van het meisje Alithea van Wijnbergen uit de periode 1608-1613. Behalve de vele gedichtjes zijn er schitterende tekeningen in het album opgenomen.

Belangstellenden kunnen het archief na afspraak bij het Haags Gemeentearchief inzien.

De studiezaal van het Haags Gemeentearchief is van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur open voor het publiek (denk bij uw eerste bezoek aan een legitimatiebewijs). Op de zaterdagen 24 december en 31 december 2005 is de studiezaal gesloten.