Dienstenbond CNV

Tóch op weg naar een nieuwe CAO voor de winkels van Welkoop en Boerenbond
14-12-2005

Op 23 november jl. hebben we u geïnformeerd over het feit dat we in bespreking zijn over de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in de winkels van Welkoop en Boerenbond. Op dat moment vond een onderzoek plaats naar de vraag of Welkoop en Boerenbond onder een bestaande CAO vielen. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en heeft geleid tot de conclusie dat de winkels niet vallen onder de werkingssfeer van een bestaande CAO. Dit betekent dat er nu wordt gesproken over een eigen CAO voor de winkels.

Samenbrengen, niet bezuinigen

Bij de verschillende winkels worden nu verschillende arbeidsvoorwaarden toegepast. Dat heeft te maken met de vraag onder welke moeder de winkels vallen. Er is in ieder geval sprake van 5 CAOs. De werkgevers willen nu naar 1 CAO voor de winkels. Het is altijd lastig om verschillende regelingen om te bouwen naar één nieuwe regeling, maar er is op ons verzoek een aantal keren benadrukt dat er geen sprake is van een bezuinigingsronde.

Onderwerpen van overleg

Op 9 december vond voor het eerst overleg plaats over de nieuwe CAO. Onderwerpen waren de arbeidsduur, de dagspiegel, de aanvulling bij arbeidsongeschiktheid en de functiestructuur en salaristabellen.

Wat moet u zich bij deze onderwerpen voorstellen? Als we het hebben over de arbeidsduur, dan hebben we het over de gemiddelde werkweek. Moet u 37 uur per week werken, 38 uur, 40 uur?

In de meeste CAOs zoals die nu worden toegepast, is er sprake van een 38-urige werkweek. Wij vinden dan ook dat die 38 uur gehandhaafd moet blijven.

De dagspiegel is de tijd waarbinnen de werkgever u kan inroosteren zonder dat u daarvoor een extra toeslag ontvangt. Wij gaan uit van een normale werkdag (tussen 7 en 18 uur).

Over de tekst in een CAO moet zo min mogelijk onduidelijkheid bestaan. Daarom moet goed beschreven worden welke functies er zo al zijn in de winkels en wat de eisen zijn die daaraan gesteld worden.

Verder is het natuurlijk belangrijk dat u weet waar u aan toe bent met betrekking tot uw loon. Wanneer heeft u recht op een periodieke verhoging? In welke functiegroep hoort u thuis? Wat is het maximale loon dat u kunt verdienen in uw functie? Is uw periodieke verhoging afhankelijk van uw ervaring of van uw beoordeling?

Wij willen afspraken maken waarop u en uw werkgever kunnen terugvallen. We hebben niets aan een CAO waarin nog zoveel onduidelijk is dat u en uw werkgever alsnog met elkaar moeten onderhandelen.

Samen met u

Onderhandelen kunnen we niet alleen. Daar bent u bij nodig. Laat ons weten wat er in uw CAO geregeld moet worden. Informeer ons over zaken waar u tegen aanloopt. Wie weet heeft u een goede oplossing gevonden voor een probleem waar meer winkels tegenaan lopen en zou het een goed idee zijn om úw regeling op te nemen in de CAO.

Mail of bel ons. Ons telefoonnummer is 055 577 26 40; per mail zijn wij bereikbaar op apeldoorn@cnvdibo.nl