Dienstenbond CNV

Periodiek overleg Wehkamp
14-12-2005

Onlangs hebben we overleg gehad met Wehkamp. Tijdens dit overleg hebben we gesproken over E & E, de overname door Idustri Kapital en de gevolgen van de verlaging van het consumentenkrediet. In deze Info willen we u informeren over e.e.a. en de gevolgen daarvan voor u.

E & E

Bijna 3 jaar geleden heeft Wehkamp het proces in gang gezet om haar organisatie in verregaande vorm af te slanken. Op dit moment zijn er nog ca. 23 werknemers over; hieronder zijn een aantal tijdelijke contracten die voor 1 april 2006 (de peildatum) aflopen.

Het bemiddelingsbureau is in beperkte mate voor deze groep in de weer geweest. Op onze vraag of er een sociaal plan moet worden afgesproken, is ontkennend geantwoord.

RMC

De OR is totnogtoe betrokken geweest bij de procedure van het RMC. Wij vinden dat we nauwer betrokken zouden moeten zijn bij procedure en activiteiten. Deze hebben immers een link naar andere sociale gevolgen die mogelijk in een sociaal plan geregeld zouden moeten worden. De RMC-adviseur is niet meer; deze werkzaamheden worden nu gedaan door HR-managers en ook vindt uitbesteding plaats naar Randstad Mobiliteit. Wij zullen ook in de toekomst de vinger aan de pols houden bij deze activiteit.

Overname door Industri Kapital

De transactie gaat door als de Europese Mededingingsautoriteit toestemming geeft. Men verwacht de toestemming een dezer dagen. Wij zullen door Wehkamp worden geïnformeerd als het zo ver is.

Verlaging consumentenkrediet

Wehkamp ziet zich geconfronteerd met wijzigingen in de hoogte van het consumentenkrediet, zoals die door Minister Zalm zijn bepaald. Als gevolg van deze maatregel zullen volgens Wehkamp niet alleen de kredietvergoedingsinkomsten afnemen, maar ook de retailomzet en het debiteurensaldo.

Dit heeft ongetwijfeld ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Er wordt gesproken over het verlies van honderden arbeidsplaatsen.

Vinger aan de pols

Wij houden de vinger aan de pols. Als er meer duidelijkheid is over de gevolgen van de maatregel met betrekking tot het consumentenkrediet, en als er inderdaad sprake is van een verlies van werkgelegenheid zoals onder het kopje hierboven staat, dan moeten we met elkaar aan de slag om te zien hoe we de belangen van de werknemers van de postorderbedrijven, dus úw belangen, het beste kunnen behartigen.

Invloed

Leden van CNV Dienstenbond hebben invloed op de afspraken die we maken; wij houden specifiek rekening met zaken die u aangaan, onze leden hebben immers een streepje voor.

Heeft u vragen of wilt u iets melden dat van belang is voor de besprekingen, neemt u dan contact op met Aletta Bulsink, tel. 055 5 77 26 40 of via de mail apeldoorn@cnvdibo.nl