Provincie ondersteunt drie projecten voor stedelijke vernieuwing

De provincie stelt geld beschikbaar voor drie projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van de provincie. Er is voor deze drie projecten gekozen omdat de wijkverbetering in de volle breedte gebeurt: naast de gebouwen wordt ook de omgeving aangepakt en worden er allerlei economische en sociale maatregelen getroffen. Naast de gemeenten en de woningbouwcorporaties nemen ook winkeliers, bewoners, zorgverleners en welzijnswerkers deel aan het project.

Er zijn in totaal negen projecten ingediend. De provincie heeft besloten om geld beschikbaar te stellen voor drie van deze projecten:

Het project Bombardon in Almere Haven krijgt 327.000 euro. Het gaat hier om de deelgebieden Bombardon en de Zuidelijke pool. Deze worden in samenhang aangepakt. Aandacht wordt o.a. besteed aan
bereikbaarheid, verbeteren winkels en andere voorzieningen en het openbaar gebied.

Voor de herstructurering van de wijk De Voor in Biddinghuizen is ook 327.000 euro beschikbaar. Deze woonwijk bestaat vrijwel alleen uit eenzelfde type woningen. Het is de bedoeling dat er met dit geld meer variatie komt in het soort woningen waardoor de wijk ook meerdere typen huishoudens aantrekt. Dit komt de sociale samenhang van de wijk ten goede.

Er is 222.000 euro toegekend aan het project Stedelijk wonen voor starters in het centrum van Emmeloord. Dit project is erop gericht de levendigheid en de sociale veiligheid van de winkelstraat Lange Nering te verbeteren. Hiervoor worden bestaande woningen boven de winkels omgebouwd tot appartementen voor jongeren in de sociale sector. Ook wordt er iets gedaan aan de inrichting van het openbaar groen en de straten.

Het geld voor deze projecten komt voort uit de investeringsregeling stedelijke vernieuwing (ISV-gelden). Het gaat hier om een bedrag van 876.000 euro. Dit geld moet besteed worden aan projecten van de gemeenten voor de verbetering van bestaand stedelijk gebied binnen de provincie en geldt voor de periode 2005-2009.