Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 december 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de ministers van Justitie en van Vreemdelingenzaken en Integratie
over het bericht dat Nederland laks optreedt tegen misstanden in de prostitutie


1) Wat vindt u van de uitspraken van de Antwerpse politie, gedaan in Trouw d.d. 12 december, over het lakse optreden tegen misstanden in de prostitutie in Nederland?


2) Klopt het dat de samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van de bestrijding van uitwassen van prostitutie gebrekkig is, zoals gesteld door de hoofdinspecteur van de Antwerpse politie? Wat zijn de redenen voor deze gebrekkige samenwerking?


3) Deelt u de mening dat mensenhandel een internationaal probleem is en dat samenwerking met andere landen cruciaal is in de aanpak hiervan?


4) Is er sprake van internationale informatie-uitwisseling over prostituees die in Nederland worden opgepakt? Is er überhaupt wel Europese afstemming over hoe moet worden omgegaan met slachtoffers van vrouwen- en mensenhandel?


5) Waarom is er geen officieel aanspreekpunt tussen Nederland en België ten aanzien van vrouwen- en mensenhandel?


6) Wat is uw mening over het gegeven dat mensenhandelaren vooral Oost-Europese vrouwen door steden in Europa laten rouleren? Hoe meent u dat voorkomen kan worden dat slachtoffers van vrouwenhandel uit Nederland, in België vervolgens verder worden gedwongen om zich te prostitueren?


7) Wat is uw mening over het beleid in België waar slachtoffers van mensenhandel aanspraak kunnen maken op een permanente verblijfsvergunning?


8) Kunt u een overzicht geven van het aantal vrouwen dat de afgelopen drie jaar aangifte heeft gedaan wegens vrouwenhandel? Kunt u tevens aangeven hoeveel vrouwen hiervan een permanente verblijfsvergunning hebben gekregen en hoeveel vrouwen een verblijfsvergunning is geweigerd?


Controle prostitutie laks , Trouw, 12 december 2005


---


Met vriendelijke groet,


Chantal Linnemann

Secretaresse Voorlichting


Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid

Plein 2

K 109

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Tel: 070 318 2694

Fax: 070 318 2800

c.linnemann@tweedekamer.nl