Gemeente Aalburg


Aalburg heeft oog voor het landschap

gebiedsplan2.jpg

De gemeente Aalburg heeftl een feestelijk tintje gegeven aan de start van de herinrichting van het buitengebied door het symbolisch planten van een boom als eerste van de vele meer duurzame exemplaren.

De boom is geplant door de heer drs. J.M. de Geus, voorzitter van de Gebiedscommissie Wijde Biesbosch.

Binnen de gemeente Aalburg bestaan er ambitieuze plannen om de komende tien jaar veel aandacht te besteden aan het landschap.

De gemeente streeft naar een kleinschaliger landschap. Een landschap van voor de grote ruilverkaveling in de jaren zeventig, zonder dat dit ten koste gaat van een efficiënt agrarisch gebruik van het gebied.

Zo bestaan er plannen voor de aanleg van karakteristieke landschapselementen, zoals hoogstamfruitbomen, lanen, wandel- en fietspaden.

Maar Aalburg wil ook historische monumenten herstellen, zoals een grote Amerikaanse windmolen, waarvan er nog maar een paar in Nederland zijn.

Deze plannen vloeien voort uit het door de gemeente Aalburg opgestelde landschapversterkingsplan.

De agrarische sector moet door allerlei omstandigheden een stapje terug doen in dit gebied. Maar een mooier landschap biedt de sector nieuwe kansen. Gedacht wordt daarbij aan agrarisch natuurbeheer, toerisme en berging van water.

De Gebiedscommissie Wijde Biesbosch heeft aan de basis gestaan van de planvorming. Het komt nu op de daadwerkelijke uitvoering aan. Aalburg zal gaan investeren in cultuurhistorie, natuur en recreatie.

Steeds meer inwoners zijn enthousiast over de plannen. Aalburg verwacht dat ook andere partijen, zoals de provincie, het waterschap en het bedrijfsleven de ideeën zullen steunen en financieel willen bijdragen aan realisatie.

De provincie heeft de eerste subsidie van 12.000,-- aan Aalburg verstrekt. Met dat geld wordt een eerste aanzet gemaakt om in het Aalburgse landschap karakteristieke bomen zoals treur- en knotwilgen, essen en perenbomen te planten.

De gemeente Aalburg telt heel wat pareltjes. Alleen de ketting ontbreekt. Het landschapversterkingsplan gaat die maken,

zodat er straks een mooie parelketting ontstaat: Aalburg de Parel aan de Maas.