Gemeente Ten Boer

Datum: 14-12-2005

Aanmoedigingsprijs afgeschaft

Ten boer reikt nieuwe onderscheiding uit

De gemeente Ten Boer stopt na 10 jaar met de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs. In de plaats hiervan komt er een onderscheiding: Deurpakker van het jaar.

De afgelopen jaren liep het aantal nominaties, dat werd ingediend voor de Aanmoedigingsprijs, steeds verder terug. Het afgelopen jaar waren dat er nog drie. De prijs bestond uit een oorkonde en een geldbedrag van resp. 300, 200 en 100.
Het gemeentebestuur vindt de betrokkenheid van inwoners bij de Ten Boerster samenleving onverminderd heel belangrijk. De waardering hiervoor wordt vanaf 2006 op een andere manier tot uiting gebracht, nl. met de onderscheiding Deurpakker van het jaar. Deze onderscheiding wordt tijdens het gemeentelijk nieuwjaarsfeest op vrijdag 6 januari 2006 voor het eerst uitgereikt.
Waarom deurpakker, dialect voor doorpakker. Een benaming die goed aansluit bij het doel van de onderscheiding. De naam kenmerkt de mentaliteit die nodig is om voor de onderscheiding in aanmerking te komen.

Er zijn drie onderscheiden categorieën:

1. Burgers individueel. Criteria: sport, maatschappelijk, sociaal, cultureel.

2. Verenigingen of werkgroepen. Criteria: bijzondere activiteit, uitstraling, onderscheidend, samenbindend, innovatief, leefbaarheid.

3. Bedrijven en instellingen. Criteria: durf, lef, ondernemend, vernieuwend, doortastend, leefbaarheid.

In zijn algemeenheid geldt, dat de gemeente Ten Boer op een positieve manier voor het voetlicht moet zijn gebracht.
In principe kan de onderscheiding voor de drie categorieën tegelijk worden uitgereikt. Er is geen competitieverband. Wanneer in enig jaar geen burger, vereniging of bedrijf voor de onderscheiding in aanmerking kan komen vindt er geen uitreiking plaats. De verenigingen dorpsbelangen doen suggesties aan het college. De jurering wordt gedaan door het gemeentebestuur. De onderscheiding wordt voor het eerst uitgereikt tijdens het gemeentelijk nieuwjaarsfeest op 6 januari a.s. Degenen die een onderscheiding ontvangen worden hierover vooraf ingelicht. Zij hebben de mogelijkheid om zich tijdens het nieuwjaarsfeest te presenteren. Aan de onderscheiding is geen geldbedrag gekoppeld. Zij bestaat uit een kunstwerk dat is vervaardigd door een kunstenares uit de gemeente Ten Boer, keramiste Annita Swaerts. Recent ontving zij uit handen van de Commissaris van de Koningin de Tine Clevering-Meijerprijs, een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds.