Gemeente Amsterdam

Ontruimingsoefening metro

14 december 2005

De Gemeente Amsterdam heeft woensdagochtend in samenwerking met het GVB een ontruimingsoefening gehouden in metrostation Waterlooplein. De onverwachte oefening vond plaats tijdens de ochtendspits omstreeks 8.00 uur en verliep rustig.

Bij de oefening werden twee metrotreinen stilgezet op station Waterlooplein en ontruimd. Zowel de reizigers in de metrotreinen als op het station werden kort van te voren ingelicht dat zij aan een oefening zouden deelnemen. De betrokken reizigers kregen vervolgens het bericht dat ze metro en metrostation zo snel mogelijk moesten verlaten. De berichten in de metro en op het perron sloten niet goed op elkaar aan waardoor er enige verwarring ontstond. Er was voldoende personeel aanwezig om de zaak in goede banen te leiden.

Realistisch

Het doel van de gemeente en het GVB was een zo realistisch mogelijke ontruimingsoefening te houden met inachtneming van de veiligheid van de reizigers én een minimale overlast.

De oefening verliep verder voorspoedig. Het station werd binnen 15 minuten, zonder incidenten, ontruimd. Er was geen paniek. De reizigers volgden de aanwijzingen goed op. Na afloop van deze ontruiming was gratis koffie verkrijgbaar en werden folders uitgedeeld waarin begrip voor de ontruimingsactie werd gevraagd. Bij de oefening waren zo'n 300 reizigers betrokken. Na twintig minuten kon men de reis hervatten.

Campagne

De ontruimingsoefening op Waterlooplein vond plaats omdat de gemeente het belangrijk vindt voorbereid te zijn op mogelijke calamiteiten. Het is onderdeel van een bredere aanpak. Eind november is de gemeente gestart met de campagne `Alle ogen helpen' om reizigers bewust te maken van terreurdreiging in het openbaar vervoer. Met deze actie willen de gemeente en het GVB laten zien dat zij in staat zijn snel en adequaat een station te ontruimen.