Gemeente Aalten


14-12-2005

Uitbreiding buurtbusdienst vanaf 12 december 2005 in de avonduren en op de zaterdag.

Op maandag 12 december 2005 is het officiële startsein gegeven voor de uitbreiding van de buurtbusdienst op het traject Varsseveld-Dinxperlo-Aalten.
Burgemeester Bert Berghoef en wethouder Jenny Rigter alsmede diverse fractievoorzitters uit de gemeenteraad, bestuursleden van de buurtbusvereniging Halle-Sinderen waaronder de voorzitter de heer Broens, de heer Lensink van Syntus en andere genodigden waaronder voorzitters van de diverse buurtverenigingen maakten de eerste feestelijke rit mee.
In totaal worden vier avondritten gereden met een regelmaat van éénmaal per uur en met aansluiting op bus en trein. Bij het station Varsseveld vertrekken de bussen om één minuut over het halve uur tot en met 22:31 uur. In Aalten wordt eveneens gestart bij het station en wel om vier minuten over het hele uur tot en met 22:04 uur. De buurtbussen rijden aansluitend aan de dagdienst van maandag tot en met vrijdag. Op zaterdagen rijden de buurtbussen voortaan tussen negen en vier uur.
Het instellen van een avonddienst is het gevolg van de gemeentelijke herindeling, waarbij de voormalige gemeenten Dinxperlo en Aalten per januari 2005 een nieuwe gemeente Aalten zijn gaan vormen. Al vóór dat tijdstip kwam uit de politiek de wens naar voren een zo compleet mogelijke openbaar vervoersvoorziening tussen beide plaatsen te realiseren.
Meerdere malen was de avondbus onderwerp van discussie in de raads- en commissievergaderingen van de gemeente. Gewezen werd onder meer op de behoefte om vanuit Dinxperlo per bus en trein het avond-bezoekuur van het SKB-ziekenhuis in Winterswijk te kunnen bereiken. De zaterdagdienst maakt het onder meer mogelijk onderling winkels en markten te bezoeken. Ook wordt straks 's avonds en op zaterdag aansluiting geboden op de treinen naar Winterswijk en Doetinchem/Arnhem.
De buurtbus wordt gereden door vrijwilligers en is bestemd voor elke openbaar-vervoerreiziger. De chauffeurs verkopen speciale buurtbuskaartjes, terwijl ook OV-jaarkaarten geldig zijn. De laatste jaren hebben vooral jongeren de buurtbus ontdekt en door de regelmatige uurdienst is de populariteit gestegen. De buurtbus Halle-Sinderen vervoert momenteel gemiddeld 1800 reizigers per maand.