Gemeente Cromstrijen


14-12-2005

Gladheidbestrijding in Cromstrijen

Wanneer er gladheid optreedt, bestrijdt de gemeente deze 'selectief'. Dit houdt in dat de doorgaande wegen, de route van het openbaar vervoer, de winkelstraten en de fietspaden het eerst onder handen worden genomen. Daarna zijn de wijkontsluitingswegen aan de beurt. Woonstraten en woonerven worden alleen bij extreme gladheid (bijvoorbeeld wanneer het ijzelt) gestrooid.

Aansprakelijkheid
De gemeente is verplicht gladheid te bestrijden en zal dat ook zo goed en verantwoord mogelijk te doen. De gemeente heeft echter geen garantieplicht en dat betekent dat de weggebruikers in alle gevallen zelf aansprakelijk zijn.

Op grond van de Algemene Plaatselijk Verordening, moeten hoofdgebruikers van gebouwen binnen de bebouwde kom (waaronder woningen) de voetpaden langs hun gebouwen of terreinen zelf sneeuwvrij maken en andere vormen van gladheid bestrijden. Het gemeentebestuur hoopt op de medewerking van de inwoners te kunnen rekenen.

Klachten
Met vragen of klachten over gladheid van wegen binnen de bebouwde kom kunt u terecht bij taakveld Beheer en Onderhoud van de sector Ruimte en Cultuur, telefoon (O186) 655200.
Met vragen of klachten over wegen buiten de bebouwde kom kunt u terecht bij het waterschap "De Groote Waard", vanaf 1 januari Waterschap Hollandse Delta, telefoon (0186) 571566. Met vragen of klachten over de provinciale wegen kunt u terecht bij district Zuid, telefoon (0184) 412944.

Gratis strooizout

Ook dit jaar kunnen inwoners van de gemeente Cromstrijen gratis strooizout afhalen bij de gemeentewerf. Dit kan vanaf heden op werkdagen van 08.00 uur tot 16.00 uur bij de gemeentewerf in Numansdorp. Inwoners van de kern Klaaswaal kunnen naar de gemeentewerf bellen om een afspraak te maken, telefoon (0186) 655200.

Adressen: Gemeentewerf Numansdorp, Vlielanderstraat 10a, Numansdorp Gemeentewerf Klaaswaal, Berkenlaan 2, Klaaswaal

Per huishouden kan maximaal één emmer of zakje worden afgehaald.

Let op!

Wie bij de gemeentewerf een zakje of emmer strooizout ophaalt voor de bestrijding van gladheid, moet met een tweetal belangrijke zaken rekening houden. Om te beginnen is strooizout wel de meest efficiënte methode om gladheid te bestrijden, maar helaas niet de meest vriendelijke methode. Omdat een dun laagje strooizout voldoende is om gladheid tegen te gaan, verzoeken wij u vooral zuinig met het strooizout om te gaan. Dat voorkomt bovendien ellende voor later, want wanneer strooizout tijdens de dooi in de bodem zakt komt dit gras en andere beplantingen zeker niet ten goede.
Strooizout is evenmin geschikt voor 'over de aardappelen'. Het is namelijk op een andere manier bereid dan keukenzout en hierdoor niet geschikt voor consumptie.