Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk: DN. 2005/4053
datum: 12-12-2005

onderwerp: Uitbreidingsplannen landgoed Schovenhorst Bijlagen:

Geachte Voorzitter,
Hierbij ontvangt u het antwoord op de vragen van het Tweede Kamerlid Vos (GroenLinks) over uitbreidingsplannen van het landgoed Schovenhorst op De Veluwe, ingezonden op 24 november 2005, nr. 2050603760.
1
Bent u op de hoogte van de plannen voor een recreatievoorziening op het Landgoed Schovenhorst te Putten, bestaande uit onder andere een uitkijktoren van meer dan 40 meter hoog, een horecabedrijf en een parkeerterrein met 150 plaatsen? Is het u bekend dat hiervoor bijna 2 hectare bos gekapt zal worden en dat een forse toename van het autoverkeer te verwachten valt, gezien het geraamde bezoekersaantal van 75.000 per jaar?1 Ja. Het gaat hier om een plan dat gerealiseerd wordt via een vrijstelling van de voorschriften van het bestemmingsplan (artikel 19 lid 1). De gemeente Putten heeft op 2 juni 2005 ten behoeve van de vrijstelling een verklaring van geen bezwaar van de provincie Gelderland ontvangen. De VROM-inspectie is daarbij door GS gehoord. Volgens mijn informatie wordt evenwel 0,6 hectare in plaats van 2 hectare gekapt. Mijn ministerie is, overigens geheel volgens procedure, hierin verder niet betrokken.
2
Bent u ervan op de hoogte dat de gemeente Putten hiervoor het bestemmingsplan al heeft gewijzigd en dat deze gemeente voornemens is een bouwvergunning te verlenen? Ja. De gevraagde bouwvergunning is inmiddels eveneens verleend.
3
Bent u er tevens van op de hoogte dat het betreffende gebied onderdeel uitmaakt van het Habitatrichtlijngebied De Veluwe en in de EHS ligt? Ja.

4
Hoe zijn de genoemde plannen te verenigen met de status van Habitatrichtlijngebied? Heeft de passende beoordeling plaatsgevonden, die vereist is op grond van de Habitatrichtlijn? Zo ja, wat waren hiervan de resultaten? Zo neen, welke stappen gaat u ondernemen om de gemeente Putten te wijzen op dit manco? In opdracht van de gemeente Putten is, conform procedure, opdracht verleend aan een onafhankelijke partij (in deze: een ingenieursbureau) om onderzoek te doen naar de gevolgen van de uitbreidingsplannen in relatie tot de Habitatrichtlijn. Op basis van dit onderzoek heeft zowel de provincie als de VROM-inspectie geoordeeld dat er geen sprake zal zijn van significante effecten als bedoeld in artikel 6, derde lid, van de Habitatrichtlijn. De besluiten over de plannen werden genomen voordat de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998 in werking was getreden. Daarom was het aan de betrokken bestuursorganen om te beoordelen of deze plannen passen binnen de kaders die artikel 6 van de Habitatrichtlijn stelt. Ook een ontheffing van de verboden uit de Ff-wet is, op grond van hetzelfde onderzoek, niet noodzakelijk geacht.
5
Hoe passen de plannen binnen het rijksbeleid voor de EHS, dat zegt dat projecten die de wezenlijke kenmerken of waarden van een gebied significant aantasten niet zijn toegestaan?2 De uitbreidingsplannen passen binnen het rijksbeleid voor de EHS. Provincie en gemeenten hebben de benodigde beoordelingen uitgevoerd en de vergunde boskap van 0,6 ha zal voor 130% gecompenseerd worden. Al met al tast het project de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied niet significant aan. De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman


1 Zie www.schovenhorst.nl/content.htm?toekomst-plan
2 Het 'nee-tenzij'-regime