Gemeente Hoorn


Ondertekening intentieverklaring samenwerking jongerenzorg

Persbericht d.d.: 14 december 2005

Bureau Jeugdzorg, politie, Stichting Netwerk, Algemeen Maatschappelijk Werk, GGD en gemeente Hoorn ondertekenden 14 december de intentieverklaring samenwerking Netwerk 12+. Daarin verklaren de partijen hun werkzaamheden in de zorg voor 12 tot 23-jarigen op elkaar af te stemmen, met als doel om in een zo vroeg mogelijk stadium de juiste hulp aan jongeren te kunnen bieden.

Netwerk 12+ is een kleinschalige en gestructureerde vorm van samenwerking tussen beroepskrachten die werken met jongeren van 12 tot 23 jaar en hun ouders. De taken van het Netwerk 12+ zijn het vroegtijdig signaleren van problemen van en met jongeren van 12 tot 23 jaar, het bieden van samenhangende steun en hulp aan jongeren en hun ouders, en het monitoren van de uitvoering. Tevens neemt het Netwerk 12+ initiatieven tot het ontwikkelen van preventieve activiteiten. Het netwerk richt zich op jongeren die in Hoorn wonen en/of daar naar school gaan.

Proces
Zodra een van de organisaties in contact komt met een jongere met veel problemen, dan checkt deze organisatie of de jongere ook bij de partners van Netwerk 12+ bekend is. Informatie over een probleem van een jongere wordt alleen op naam besproken met toestemming van de ouders of verzorgers. Als de jongere 16 jaar of ouder is, dan moet ook de jongere toestemming geven voor bespreking in het netwerk. Na toestemming van ouders en/of jongere zendt de organisatie de relevante informatie naar de andere deelnemers. Als bij een of meer van de deelnemers deze jongere bekend is, dan bespreekt Netwerk 12+ zijn of haar geval in de maandelijkse bijeenkomst. Vervolgens maken de betrokken organisaties een gezamenlijk plan van aanpak, waarbij een van de partijen als coördinator wordt benoemd. De voortgang wordt bewaakt in het netwerk. Ook als een jongere niet bij een andere organisatie bekend is, kan gekozen worden voor een gezamenlijke aanpak van twee of meer organisaties uit het netwerk.

Deelnemers Netwerk 12+
De gemeente Hoorn coördineert Netwerk 12+. De vaste deelnemers zijn: een jongerenwerker van Stichting Netwerk, een jeugdarts van de GGD Regio West-Friesland, een jeugdhulpverlener van Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, een maatschappelijk werker van Algemeen Maatschappelijk Werk Hoorn, de jeugdcoördinator van de politie Noord-Holland Noord, een leerplichtambtenaar en een sportopbouwwerker van de gemeente Hoorn. De deelnemers vertegenwoordigen daarbij ook hun collega's en zorgen ervoor dat signalen van collega's in het overleg besproken worden. De coördinatie is in handen van de coördinator RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voor voortijdige schoolverlaters) van de gemeente Hoorn.

---