Gemeente Hoogeveen

Keywords: provincie Drenthe, Elim, Fluitenberg, Hollandscheveld, Hoogeveen, Nieuweroord, Nieuwlande, Noordscheschut, Pesse, Stuifzand, Tiendeveen, Het Torentje, Showballet La Compagnie Chapeau Claque, Het Podium, Stichting Cascade, Theater de Tamboer, Ziekenhuis Bethesda, Amnesty Hoogeveen, HZBO

01 december 2005

Afzender: bezwaarschriftencommissie

Hoogeveen viert 1000ste zitting bezwaarschriftencommissie

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Hoogeveen komt 14 december voor de duizendste keer bijeen. Het wordt een bijzondere zitting met als thema: De kwaliteit en de toegevoegde waarde van de bezwaarschriftprocedure.

Sprekers

In de bijzondere vergadering gaan de heren mr. H.J. ter Schegget en mr. R. Luchtenveld in op het thema. Ter Schegget kijkt vanuit zijn vorige functie als voorzitter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank in Assen naar de functie en het nut van de bezwaarschriftprocedure. VVD-Tweede-Kamerlid Luchtenveld is mede-indiener van het wetsvoorstel om te komen tot een dwangsom bij niet tijdig beslissen. Hij zal spreken over de gevolgen van het voorstel voor de behandeling van bezwaarschriften.

Forum

Daarna debateren in een forum rechtspraak, politiek, wetenschap en lokaal bestuur over een aantal stellingen. Deelnemers zijn de beide sprekers Ter Schegget en Luchtenveld, wetenschappelijk medewerker mr.dr. A.T. Marseille van de Rijksuniversiteit Groningen en burgemeester mr. W.P.M. Urlings van Hoogeveen.

Geschiedenis

De gemeente Hoogeveen heeft sinds 16 maart 1978 een bezwaarschriftencommissie. De commissie adviseert het gemeentelijke orgaan dat over een bezwaarschrift moet beslissen. Dat is de gemeenteraad, het college van B&W of de burgemeester.

Zij begon in een samenstelling van deels onafhankelijke leden en deels raadsleden. Sinds 21 mei 1987 zitten in de commissie alleen nog maar leden, die geen banden hebben met de gemeente.

In de eerste 20 maanden bracht de commissie 18 adviezen uit. In 2004 waren dat er 372. In totaal zijn ruim 5300 adviezen uitgebracht over uiteenlopende onderwerpen als bestemmingsplannen, bouwvergunningen, belastingen, bijstand en voorzieningen voor gehandicapten.
---