Gemeente Delft

Voor Delft als waterstad ligt een mooie toekomst in het verschiet. De aanleg van de passantenhaven in het Zuid-Kolkgebied vormt een impuls voor de recreatievaart. Wethouder Vuijk van Economische Zaken en Toerisme, de Provincie Zuid-Holland en de Stichting Recreatie Toervaart Nederland (SRN) slaan 14 december de eerste paal van deze nieuwe passantenhaven. De aanleg van de haven is een samenwerking van deze drie partijen.

Op de hele vaarroute langs het Rijn-Schiekanaal van noord naar zuid zijn er vele kansen voor economisch en toeristisch waterverkeer. Denk alleen al aan Kolenhaven, Watertorengracht, Zuid-Kolk, Nieuwe Haven. De gemeente gaat in nauw overleg met partners de komende tijd aan de slag om van Delft een echte waterstad met moderne voorzieningen te maken. Een belangrijke, daadwerkelijke eerste stap, wordt op 14 december gezet met het slaan van de eerste paal van de aanlegsteiger in het Zuid-Kolkgebied. Wethouder Vuijk geeft tezamen met een vertegenwoordiging van de provincie Zuid-Holland en dhr Van Lamsweerde, directeur van de SRN het sein voor de start van de werkzaamheden.

De provincie is verantwoordelijk voor de vaarweg: de Vliet - het Rijn-Schiekanaal - de Delftse Schie. De verantwoordelijkheden van de gemeente liggen in de overige wateren binnen de gemeentegrenzen. De provincie gaat nu een oud remmingwerk van 54,50 meter vervangen door een remmingwerk/steiger ter hoogte van de Kethelstraat/Zuidwal. Door een subsidiebijdrage van de Stichting Recreatietoervaart Nederland is het zelfs mogelijk om aansluitend een tweede steiger te plaatsen met een lengte van 38 meter: het noordelijk remmingswerk Zuid-Kolk.

De gemeente zal gefaseerd zorgen voor de nutsvoorzieningen die voor de moderne recreatietoervaart onontbeerlijk zijn geworden. Het aanleggen van de nieuwe steiger in de Zuid-Kolk sluit dan ook aan bij de Agenda Vrije tijd 2006-2010, die invulling geeft aan het toeristisch beleid voor de komende paar jaar. Door de aanlegsteiger wordt het ook mogelijk om buiten het toeristenseizoen varend erfgoed aan de Hooikade te laten aanmeren. Met de operatie is een bedrag van E 350.000 gemoeid en wordt gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland, SRN en de gemeente.

Voor meer informatie
Communicatie gemeente Delft 015-2602500

U bent van harte welkom bij het slaan van de eerste paal op 14 december om 14.00u op het historisch zeilschip 'De Avontuur' aan de Hooikade.

Programma

14.00u Opening en Welkomstwoorden door Ronald Vuijk, wethouder Toerisme en Economische Zaken, de Provincie Zuid-Holland en dhr. Van Lamsweerde, Directeur Stichting Recreatie Toervaart Nederland. 14.30u Slaan eerste paal op de Zuidwal en afsluitende borrel. 15.30u Einde bijeenkomst.


-----------------------


---- --