ABN AMRO

Amsterdam, 14 december 2005

Beleggersdag ABN AMRO: ontsluiten van het potentieel van de Groep


· Focus op implementatie van de nieuwe organisatiestructuur gericht op het optimaliseren van zowel groeipotentieel als kostenefficiency:
· Middensegment is de voornaamste motor achter autonome groei
· GSS-programma op schema met EUR 600 mln in 2007 en jaarlijkse besparing van ten minste EUR 750 mln vanaf 2008
· Focus op kapitaalbeheer en efficiency consistent met onze ROE ambitie:
· Verbeteren capital efficiency van WCS

· Verdere reductie van de naar risico gewogen activa
· Voornemen tot verkoop Bouwfonds

· Leidt tot verbeterde kapitaal ratios en schept ruimte voor terugkopen van aandelen in 2006 ABN AMRO geeft vandaag tijdens een conferentie met beleggers en analisten een update over de management prioriteiten voor 2006.

ABN AMRO richt zich in 2006 op het ontsluiten van het Groepspotentieel. De bank zal dit doen door opbrengstsynergie te bereiken door implementatie van de nieuwe structuur, door verbetering van de operationele efficiency dankzij uitvoering van het GSS-programma, door de integratie van Banca Antonveneta zodra de acquisitie is voltooid, door verbetering van de resultaten uit onze wholesale banking activiteiten en verbetering van kapitaalbeheer.

Nadere bijzonderheden over de beleggersdag, waaronder ook dia's van de presentaties zijn beschikbaar op deze website. Ook is hier de bijeenkomst live te volgen.

Focus op implementatie van de nieuwe organisatiestructuur

Optimaliseren van groeipotentieel
ABN AMRO heeft op 14 oktober 2005 een nieuwe organisatiestructuur aangekondigd die op 1 januari 2006 van kracht wordt. Deze structuur is gericht op het optimaliseren van het groeipotentieel van de Groep en is in overeenstemming met de concernstrategie die is gericht op het middensegment van de markt. De nieuwe structuur versterkt de concurrentiepositie van ABN AMRO in het middensegment, de voornaamste motor achter de autonome groei.

In de nieuwe structuur wordt WCS ontvlochten. De activiteiten worden ondergebracht in een aantal regionale Client BU's, de BU Global Clients en de BU Global Markets. Hiermee verbetert ABN AMRO de beschikbaarheid van WCS producten voor haar grootzakelijke relaties. Ten behoeve van de zakelijke klanten in het middensegment die worden overgebracht van WCS naar de regionale Client BU's, richt ABN AMRO zich op het verlagen van de efficiency ratio's via zowel batenverhoging uit verbeterde cross selling en het verlagen van de klantgerelateerde kosten. Bij de BU Global Clients streeft ABN AMRO ernaar het door deze BU gebruikte kapitaal te beperken tot minder dan 10% van het balanstotaal van de Groep. Voor de BU Global Markets richt ABN AMRO zich op het verbeteren van de efficiency ratio met vijf procentpunten in 2006 en een verdere verbetering naar onder 80% aan het einde van 2008. Over deze doelstellingen zal ABN AMRO in het eerste kwartaal van 2006 verdere informatie verschaffen.

Na het afronden van de acquisitie van Banca Antonveneta begint ABN AMRO met het integratieproces met als doel ons autonome groeipotentieel te versterken, waarbij het management van de bank zal worden ondersteund bij de uitvoering van haar businessplan.

Optimalisatie van kosten- en batensynergieën
ABN AMRO geeft vandaag nadere bijzonderheden over de voortgang van het Group Shared Services (GSS)-initiatief, waarmee groepsbrede efficiencyvoordelen worden gestimuleerd. Dit programma ligt goed op schema voor wat betreft het behalen van de doelstelling van EUR 600 mln per jaar vanaf 2007.

Naast de eerder aangekondigde doelstellingen verwacht ABN AMRO dat de jaarlijkse netto besparing door dit initiatief vanaf 2008 ten minste EUR 750 mln zal bedragen. Dit is een verhoging ten opzichte van de besparing op basis van het huidige GSS-programma dat EUR 4,1 miljard van onze uitgaven betreft.

Zoals aangekondigd bij het halfjaarbericht van 2005 vindt op dit moment een kostenonderzoek met betrekking tot nog eens EUR 1,7 mrd plaats. Bijzonderheden over de aanvullende besparing die hiermee gemoeid is, worden bij het halfjaarbericht van 2006 bekendgemaakt.

ABN AMRO kondigt vandaag aan dat zij met MCI een vijfjaars contract heeft getekend voor de levering van Global Managed Data Network en Firewall Services. Het contract heeft een totale waarde van EUR 500 mln. Het betreft een samenvoeging van 380 afzonderlijke contracten, heeft een wereldwijd bereik en bestrijkt ruim 6.000 vestigingen. De overgangsperiode duurt 6 tot 24 maanden en gaat gepaard met de overplaatsing van bijna 140 personeelsleden.

Focus op kapitaalbeheer en efficiency

Vermindering van RWA
Zoals eerder aangekondigd, zet ABN AMRO het onderzoek naar haar activiteiten voort en zal zij niet tot het kernbedrijf behorende activiteiten afstoten. ABN AMRO zal overgaan tot een verdere reductie van de naar risico gewogen activa zonder dat het effect zal hebben op het optimaliseren van het groeipotentieel van de Groep. ABN AMRO heeft onlangs de naar risico gewogen activa verminderd door middel van verscheidene succesvolle transacties, waaronder de grootste MKB-leningsecuritisatie die ooit in continentaal Europa is uitgevoerd en een synthetische hypotheeksecuritisatie ter waarde van EUR 22 mrd.

Verkoop van niet tot het kernbedrijf behorende activiteiten Wat het afstoten van niet-kernactiva betreft, heeft ABN AMRO een aantal belangrijke stappen gezet. Zoals eerder deze week is aangekondigd heeft ABN AMRO een overeenkomst met KBC gesloten over de verkoop van haar aandeel van 40% in de Hongaarse bank K&H. Vandaag maakt ABN AMRO het voornemen bekend om Bouwfonds, een 100%-dochteronderneming gevestigd te Hoevelaken, af te stoten. De hoofdactiviteiten van Bouwfonds zijn vastgoedontwikkeling, vastgoedfinanciering en het beheer van vastgoedfondsen. Aangezien deze activiteiten niet passen in de bovengenoemde strategie van de Groep beschouwt ABN AMRO Bouwfonds als een niet-kernactiviteit. ABN AMRO is voornemens in het eerste kwartaal van 2006 te beginnen met het desinvesteringsproces. Op basis van de resultaten van de eerste negen maanden, bedragen de baten die overblijven na het overgaan van de hypotheekportefeuille naar de BU Nederland ongeveer EUR 360 mln, de operationele winst EUR 150 mln, de netto winst EUR 95 mln en de naar risico gewogen activa EUR 12 miljard.

Verbetering van de kapitaalverhoudingen
ABN AMRO onderstreept nogmaals haar commitment aan een gedisciplineerd kapitaalbeheer evenals aan haar doelstelling om ruim voor eind 2006 een core tier 1 ratio van 6% en een tier 1 ratio van 8% te behalen. Daarnaast is ABN AMRO van plan in de eerste helft van 2006 voor EUR 600 mln aan eigen aandelen in te kopen en blijft de bank vasthouden aan neutralisatie van het stockdividend met ingang van het interimdividend over 2006.

Een succesvolle uitvoering van management prioriteiten in 2006 zal een kapitaaloverschot creëren dat gebruikt zal worden om in 2006 aandelen terug te kopen.

Vooruitzichten
Zoals reeds bij de presentatie van haar derde-kwartaalresultaten is bekendgemaakt, verwacht ABN AMRO over het tweede halfjaar van 2005 een nettowinst exclusief incidentele posten die ten minste gelijk zal zijn aan dat over het eerste halfjaar waarin de nettowinst EUR 1,882 mln bedroeg.

Mediacontacten:

+31 20 628 89 00

Investor relations

+31 20 628 78 35