Positievere verwachtingen bij salarisbrief

Randstad nederland

PERSBERICHT

Diemen, 14 december 2005

Randstad WerkMonitor December 2005

Positievere verwachtingen bij salarisbrief

Eén op vijf werknemers rekent op loonsverhoging

Meer dan de helft van de werkenden in Nederland verwacht geen salarisverhoging, maar slechts een correctie voor inflatie. 27% verwacht zelfs helemaal geen salarisverhoging te krijgen. Een vijfde van de werkenden verwacht een stijging bovenop de inflatiecorrectie (18%). Daarmee zijn werknemers in Nederland een stuk optimistischer gestemd dan vorig jaar, toen 36 procent voorzag dat de salarisbrief niets positiefs zou melden.

Het grotere optimisme rond de salarisbrief is af te leiden uit de nieuwste Randstad WerkMonitor van december 2005, door Blauw Research gehouden onder 442 werkenden van 18 jaar en ouder. Uit het onderzoek blijkt verder dat de negatieve verwachtingen die werkenden een jaar geleden over hun salarisbrief hadden, slechts ten dele bewaarheid zijn geworden. Voor 21% van de werkenden is vorig jaar het vaste salaris verhoogd met meer dan de inflatiecorrectie, terwijl slechts 17 procent van de werkenden hierop durfde te hopen. Verder verwachtte in 2004 36% in 2005 geen salarisverhoging te krijgen. Uiteindelijk geeft 31% procent aan daadwerkelijk geen salarisverhoging te hebben gekregen. Jan Vermeulen, algemeen directeur van Randstad Nederland: 'Je ziet dat Nederlandse werknemers realistisch zijn in hun arbeidsvoorwaardelijke eisen. Wel is het zo dat het mijn voorkeur geniet dat er met name aandacht wordt besteed aan het meedelen in het variabele loon. Dit omdat we alert moeten zijn op onze concurrentie positie en de loonkosten in de hand moeten houden. De kansen die het variabele loon biedt worden naar mijn mening nog niet optimaal benut'

Het begrip voor een eventueel uitblijven van een salarisverhoging begint overigens wel duidelijk af te nemen. Bijna de helft van de werkenden zou er (enigszins) begrip voor hebben als het salaris niet verhoogd wordt. Vorig jaar toonde nog bijna tweederde hiervoor begrip. Werkenden hebben kennelijk hogere verwachtingen, mogelijk op basis van de iets aantrekkende economie.

Kerstpakket kan teleurstelling niet wegnemen
Een kerstpakket kan het uitblijven van een loonsverhoging voor velen niet meer goedmaken. Steeds meer werkenden ontvangen liever een bedrag in geld dan een kerstpakket. Bijna de helft van de werknemers zou het kerstpakket het liefst inruilen voor geld, tegen 41% in 2004. Een vijfde van de werkenden in Nederland vindt een kerstpakket totaal niet belangrijk. Mannen vinden een kerstpakket vaker totaal niet belangrijk dan vrouwen (24% versus 14%).
Aan de andere kant zegt vijftig procent van de werkenden in Nederland het ontvangen van een Kerstpakket wél belangrijk te vinden. Zeven op de tien mensen zien het nog altijd als blijk van waardering.

Goede voornemens
Uit de Randstad WerkMonitor van december blijkt verder dat werkenden zichzelf voor het nieuwe jaar vooral minder stress en spanning wensen. Stijgers in de top-10 van goede voornemens ten opzichte van 2004 zijn: 'meer tijd besteden aan partner en gezin' en 'lichamelijke klachten voorkomen (bij productiewerk)'.

De top-10 van goede voornemens van werkenden in Nederland:


1. mijzelf minder druk maken/minder gespannen zijn

2. mijzelf ontwikkelen (binnen huidige baan)

3. meer bewegen/sporten naast het werk

4. meer tijd aan partner en gezin besteden

5. doen wat ik leuk vind (binnen huidige baan)

6. lichamelijke klachten voorkomen (productiewerk)

7. meer op mijn strepen gaan staan

8. lichamelijke klachten voorkomen (kantoorwerk)

9. eindelijk die andere baan elders zoeken

10. minder overwerken en meer tijd/interesse hebben voor collega's

WerkMonitor
De mobiliteitsindex is gedaald van 95 punten in oktober naar 90 punten in december. Daarmee bevindt de index zich op het niveau van juli en mei van dit jaar. Ten opzichte van de vorige WerkMonitor is werkend Nederland in december dus iets minder 'mobiel'geworden als het gaat om het wisselen van baan. Overall heeft ruim tweederde in het algemeen vertrouwen in het vinden van werk elders. Ten opzichte van oktober is dit algemene vertrouwen gelijk gebleven. De dalende trend die in augustus doorbroken was, heeft zich dus gestabiliseerd. Het vertrouwen dat men heeft in het vinden van een zelfde of vergelijkbare functie bij een andere werkgever is in december gestegen ten opzichte van oktober. In oktober lag het vertrouwen op 59% nu is het aandeel met vertrouwen 65%.
Nederlandse werkenden hebben overigens meer dan Duitse werkenden vertrouwen in het vinden van een baan elders. Ook de angst voor ontslag is onder Nederlanders kleiner dan onder Duitsers (16,2 resp. 18,6 punten). In juni was de ontslagangst nog nagenoeg even groot in beide landen.
Van de werkenden in Nederland zegt 23% enigszins of zeer bang te zijn om hun baan te verliezen. Dit aandeel is al geruime tijd stabiel; alleen in augustus 2004 op een iets lager niveau (18%). De angst voor ontslag is binnen de sector productie/industrie het grootst. De angst binnen deze sector is toegenomen ten opzichte van oktober.

Andere zaken die in het onderzoek naar voren zijn gekomen:
- In juni 2005 verwachtte een vijfde van werkend Nederland over zes maanden van werkgever te zijn gewisseld. Uiteindelijk blijkt 11% daadwerkelijk een overstap te hebben gemaakt.
- In de dienstverlenende sector (15%) en de sector productie/industrie (19%) is vaker van baan gewisseld dan bij de overheid (6%) en in de handel en distributie branche (6%). Niet verrassend is dat jongeren (18 t/m 30 jaar) vaker van baan zijn gewisseld (25%) dan werknemers tussen de 31 en 45 jaar (9%) en werknemers ouder dan 45 jaar (5%).

Toelichting illustratie Randstad WerkMonitor:
De mobiliteitsindex geeft een indicatie van het aantal werkenden dat verwacht binnen nu en 6 maanden hetzelfde of vergelijkbaar werk te doen bij een andere werkgever. De index is gebaseerd op het aantal mensen dat positief antwoordt op deze vraag. De stand van de index is te zien aan de rechterzijde van de grafiek. Tussen oktober en december daalde de index van 95 naar 90 punten.

De mobiliteitsindex wordt voorspeld door een viertal factoren; te weten:
1. Het vertrouwen dat men heeft in een " baanswitch'
2. Hoe groot men de kans inschat dat men de huidige baan verliest
3. Het aandeel mensen dat toe is aan een nieuwe uitdaging
4. De tevredenheid met de huidige werkgever.




Randstad Holding NV