Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 361 JAB
Datum: 14 december 2005

Provincie draagt E 226.000 bij aan Friese Internet Exchange

Gedeputeerde Staten stellen ruim 226.000 euro uit het fonds SEB beschikbaar voor het project Friese Internet Exchange (FR-IX) als aanvulling op de reeds beschikbaar gestelde Kompasbijdrage. Een FR-IX is vooral interessant voor ICT bedrijven, telecombedrijven, zakelijke dienstverleners, onderwijs- en zorginstellingen en kleinere not for profit organisaties.

Een Internet Exchange is een ruimte waar apparatuur staat dat al het dataverkeer regelt. Verschillende lokale glasvezelnetwerken van bijvoorbeeld commerciële aanbieders, maar ook publieke of particuliere netwerken, zoals de Stadsring Leeuwarden of de samenwerkende gemeenten in Zuidwest Friesland, kunnen op de apparatuur worden aangesloten. Deze apparatuur is met een glasvezelkabel verbonden met andere knooppunten. Daarnaast plaatsen dienstenaanbieders in deze ruimte apparatuur om hun diensten over de aangesloten netwerken aan te bieden. Hierdoor ontstaat er een marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Een Internet Exchange is daarom een kristallisatiepunt van economische bedrijvigheid.

Waarom is een Friese Internet Exchange belangrijk voor Fryslân? Waar het om gaat is dat er rondom de marktplaats FR-IX allerlei economische activiteiten ontstaan. Gedeputeerde Staten willen de activiteiten die op dit gebied plaatsvinden, voor de provincie behouden en versterken, zodat de werkgelegenheid behouden blijft en dit nieuwe mogelijkheden biedt voor het creëren van innovatieve arbeidsplaatsen.

Gedeputeerde Piet Bijman: "Diverse bedrijven en instellingen hebben aangegeven veel belang te hechten aan de komst van een FR-IX. Het draagvlak vanuit de markt is aanwezig, getuige de steunverklaring van de ICT-vereniging Friesland en de Internet Academie. Bovendien sluit dit aan bij landelijke ontwikkelingen die laten zien dat er overal in het land regionale marktplaatsen ontstaan."


---- --