Provincie Friesland



PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
13 december 2005 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 6 december 2005 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Provincie draagt E 226.000 bij aan Friese Internet Exchange Gedeputeerde Staten stellen ruim 226.000 euro uit het fonds SEB beschikbaar voor het project Friese Internet Exchange (FR-IX) als aanvulling op de reeds beschikbaar gestelde Kompasbijdrage. Een FR-IX is vooral interessant voor ICT bedrijven, telecombedrijven, zakelijke dienstverleners, onderwijs- en zorginstellingen en kleinere not for profit organisaties. Persbericht beschikbaar


2. Kâns op nije simmerattraksjes Wetterbus en Terpbus Deputearre Steaten litte yn it ramt fan it ynnovaasjeprogramma Fryslân Fernijt ûndersykje oft it mooglik is en set in nij projekt op mei twa nije simmerattraksjes foar (wetter)toeristen en ynwenners: de WetterBus en de Terpbus. Histoaryske bussen, ridend op duorsome brânstof lykas oalje út planten of ierdgas, bringe fakânsjegongers nei Fryske en toeristysk nijsgjirrige plakken, steden en gebieten lykas it nasjonaal park Alde Feanen en it Terpegebiet yn it noardlik part fan Fryslân. Sa'n busrit kin kombinearre wurde mei allerhande fartochtjes, fyts- of rinrûtes, krekt wat de fakansjegonger wol en hokfoar oanbod der is. Faaks ûntsteane der nije attraksjes lâns de rûtes fan de toeristyske Wetterbus en Terpbus. Persbericht beschikbaar


3. Veiligheidstoetsing waterkeringen vasteland van Fryslân In een brief aan de minister van Verkeer en Waterstaat stellen Gedeputeerde Staten deze op de hoogte van de algemene waterstaatkundige toestand van de primaire waterkeringen. Op grond van de Wet op de waterkering moet het college van GS op basis van de rapportages van waterkeringbeheerders van de primaire waterkeringen iedere vijf jaar hierover verslag uitbrengen aan de Minister. Op basis van de toetsing en het beheerderoordeel is de conclusie dat de primaire waterkeringen in de provincie Fryslân nog niet geheel aan de wettelijke eisen voldoen, maar wel voldoende veiligheid bieden.


4. Herziening notitie ecologische verbindingszones en ammoniakkaart De notitie over de provinciale ecologische verbindingszones en het besluit ammoniakkaart worden herzien. Redenen hiervoor zijn onder meer nieuwe ontwikkelingen in de ammoniakwetgeving en nieuwe afspraken tussen rijk en IPO over de financiering van ecologische verbindingszones. Ook is het kaartmateriaal geactualiseerd. De ammoniakkaart en de notitie ecologische verbindingszones zullen vanaf de eerste week van januari 2006 zes weken ter inzage liggen.


5. Aanpassing voorbereidingsprocedure beschikkingen Wet bodembescherming Binnenkort wordt de Wet bodembescherming veranderd. Vooruitlopend op de wijziging in de Provinciale Milieuverordening als gevolg hiervan, wordt een gewijzigde voorbereidingsprocedure vastgesteld. Hiermee worden beschikkingen gestroomlijnd, meer uniform en wordt de doorlooptijd voor het afgeven van een beschikking korter.


6. Uitvoeringsprogramma 2006 zet handhavingsactiviteiten op een rij Het college heeft het handhavingsuitvoeringsprogramma 2006 vastgesteld. In dit programma wordt beschreven hoe de provincie Fryslân het beleidskader op het gebied van handhaving, zoals die te vinden zijn in de Programmabegroting, gaat uitvoeren. Voor alle beleidsterreinen, dus niet alleen milieuhandhaving, wordt beschreven wat de ontwikkelingen, de beleidsdoelen, de gewenste resultaten, de verwachte bijdrage van derden en de door de provincie te leveren producten en inzet zijn als het gaat om de handhavingstaken. Ook de regierol die de provincie op het gebied van handhaving heeft komt in het uitvoeringsprogramma aan de orde.


7. Financiële bijdrage landelijke anti-pesten campagne De provincie Fryslân stelt E2.200 euro beschikbaar voor de anti-pesten campagne van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld. Het doel van de campagne is een mentaliteitsverandering teweeg te brengen en daarmee een veiligere leefomgeving te creëren. Het project wordt grotendeels gefinancierd door een bijdrage van de Stichting Kinderpostzegels. Daarnaast zijn de provincies en de grote gemeenten gevraagd bij te dragen. De Provincie Fryslân draagt bij aan de campagne vanwege de brede aanpak waarmee een grote doelgroep wordt bereikt, wat naar verwachting tot positieve resultaten zal leiden.


8. Bestedingsplan Brede Doel Uitkering verkeer en vervoer 2005/2006 De Brede Doel Uitkering verkeer en vervoer (BDU) wordt door het Rijk aan de Provincie verstrekt. De middelen zijn bedoeld voor infrastructuurprojecten van gemeenten en Provincie, exploitatie openbaar vervoer, verkeerseducatie, mobiliteitsmanagement en een deel van de betrokken personeelskosten. Op grond van de Wet op de BDU dient de provincie jaarlijks een bestedingsplan bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat in te dienen. De definitieve BDU bijdrage over 2005 bedraagt ruim 38 miljoen euro. Dit is 2,8 miljoen euro hoger dan in april werd aangekondigd. GS hebben hierop volgend het definitieve bestedingsplan 2005 en het voorlopige bestedingsplan 2006 vastgesteld.


9. Gebruik chemische bestrijdingsmiddelen Friese overheden daalt Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in Fryslân neemt af. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. Van de Friese overheden gebruikt 28% geen chemische bestrijdingsmiddelen meer in het beheer van groen en verhardingen. Ook de provincie Fryslân gebruikt sinds 1 januari 2004 geen chemische bestrijdingsmiddelen. De meest gebruikte alternatieven zijn het maaien in plantsoenen en het borstelen of met heet water bestrijden van onkruid in van verhardingen. Persbericht beschikbaar


10 DS stelle Fryske Wetternammen fêst
Deputearre Steaten fan Fryslân hawwe de Fryske nammen fan alle wetters yn Fryslân fêststeld. De oardering dêr't de ynfiering fan de wetternammen yn fêstlein wurdt, is op fersyk fan de gemeenten troch de provinsje makke. Alle gemeentebestjoeren op it fêstelân, útsein Harns, hawwe keazen foar Fryske wetternammen. Harns makket gebrûk fan de mooglikheid om de wetternammen yn it Nederlânsk fêst te stellen. Gemeenten It Bildt en East- en Weststellingwerf sille harren streektalen brûke. It offisjeel fêststellen fan de âlde Fryske wetternammen hat in kultuerhistoaryske betsjutting foar Fryslân en makket ienriedige nammejouwing mooglik. Nei't Provinsjale Steaten de oardering fêststeld hawwe (nei alle gedachten yn maart), wurde de Fryske wetternammen binnen it jier offisjeel ynfierd. Parseberjocht beskikber
Persbericht beschikbaar


---- --