Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 358 LM
Datum: 14 december 2005

GEBRUIK CHEMISCHE BESTRIJDINGSMIDDELEN

FRIESE OVERHEDEN DAALT

Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen in Fryslân neemt af. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie heeft laten uitvoeren. Van de Friese overheden gebruikt 28% geen chemische bestrijdingsmiddelen meer in het beheer van groen en verhardingen. Ook de provincie Fryslân gebruikt sinds 1 januari 2004 geen chemische bestrijdingsmiddelen. De meest gebruikte alternatieven zijn het maaien in plantsoenen en het borstelen of met heet water bestrijden van onkruid in van verhardingen.

Ten opzichte van andere provincies scoren de gemeenten in de provincie Fryslân op verhardingen zeer goed met 32% "chemievrij" tegen een landelijk gemiddelde van 19%. Ook bij het openbaar groen scoren de Friese gemeenten goed: 52% chemievrij tegen 32% landelijk. Gedeputeerde Baas is blij met de uitkomsten: "Het is bemoedigend dat het gebruik steeds verder afneemt, maar er is nog veel te winnen. Willen we dat het milieu, en dan vooral de bodem en het water schoon wordt, dan moeten uiteindelijk alle overheden overstappen op duurzaam en chemievrij beheer."

Friese gemeenten gebruikten in 2004 in totaal 1413 kilogram werkzame stof in de bestrijdingsmiddelen. In 1998 was dit 2488 kg, tegen 1476 kg in 2001. De laatste jaren is de daling echter gering. Dit laat zich voor een deel verklaren door de kosten; duurzaam beheer is duurder dan chemievrij beheer. Het prijsverschil tussen chemisch beheer en duurzaam wordt weliswaar steeds kleiner, maar de kosten blijven een belangrijke factor in de afweging van de overheden. De verwachting is dan ook dat zonder extra impulsen overheden vanuit kostenoogpunt zullen terugvallen op chemisch beheer.

Er is geen wettelijke verplichting om het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen verder af te bouwen. Daarmee is het aan de overheden zelf om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen af te bouwen. De Friese overheden hebben daarvoor in 2003 een convenant ondertekend. Daarmee blijft het duurzaam beheer een actueel thema bij de deelnemende overheden. De provincie hecht veel waarde aan het verder terugdringen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daarom zet de provincie in op de continuering van het afbouwprogramma, bijvoorbeeld door het verlengen van de intentieverklaring voor duurzaam beheer die in 2006 afloopt en het blijven informeren van bestuurders en ambtenaren in Fryslân.


---- --