Gemeente Rotterdam


---
File: 917679.gif




Nr. 219
14 december 2005

Wethouder Van den Anker opent Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld College Rotterdam trekt 975.000 euro extra uit in strijd tegen huiselijk geweld

Op een speciale bijeenkomst in het Nieuwe Luxor theater geeft wethouder Marianne van den Anker, veiligheid en volksgezondheid Rotterdam, vandaag het officiële startschot voor het regionale Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld: 010 44 38 444. Het regionale meldpunt is een belangrijke middel om in de komende jaren huiselijk geweld zichtbaar te maken en te beëindigen. Om de aanpak van huiselijk geweld succesvol uit te breiden heeft het Rotterdamse College besloten 975.000 euro extra beschikbaar te stellen in 2006.

Huiselijk geweld is een drama voor alle betrokkenen en heeft grote gevolgen voor de slachtoffers. Van alle geweldsdelicten in de regio Rotterdam is een kwart huiselijk geweld. Jaarlijks overlijden gemiddeld tien mensen aan de gevolgen van dit geweld. In 2004 registreerde de politie Rotterdam Rijnmond ruim 4.800 meldingen. In 2005 tot 1 oktober al bijna 5.400 meldingen. De verwachting voor 2005 is circa 7.200 meldingen. Dit is het topje van de ijsberg: slechts een deel van de huiselijk geweldzaken wordt gemeld bij de politie. De stijging van de laatste jaren is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de pro-actieve houding van de politie en een verbeterde registratie. De ambitie van de gemeente Rotterdam is het in vier jaar tijd zichtbaar maken van het nu nog grotendeels verborgen huiselijk geweld. Marianne van den Anker: "Er is geen excuus voor huiselijk geweld, het is geweld en daarmee strafbaar. Zowel plegers als slachtoffers, buren of familie: stap naar het steunpunt of de politie en vraag om hulp". De gemeente verwacht een verdere groei van het aantal meldingen in de periode 2006 - 2007. Pas daarna kan het aantal meldingen dalen.

24 uur per dag, 7 dagen per week
De GGD Rotterdam en omstreken start op 14 december officieel met het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld. Via het telefoonnummer 010 44 38 444 krijgen plegers, slachtoffers, familie, buren en beroepskrachten advies, ondersteuning en informatie over hoe het geweld te stoppen. Het meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar, zeven dagen per week. Huiselijk geweld is geweld in de persoonlijke relatie tussen bijvoorbeeld partners, ouders/kinderen, familie- of groepsleden. Huiselijk geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk geweld zijn, maar ook seksueel misbruik, eerwraak, of jeugdprostitutie. Ook worden veel kinderen het slachtoffer van huiselijk geweld doordat zij getuige zijn van het geweld tussen hun ouders. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld is een samenwerking van de GGD Rotterdam en omstreken, Vrouwenopvang Rotterdam, en Krisiscentrum/CvD. Deelnemende gemeenten zijn: Albrandswaard, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk, Ridderkerk en Rotterdam.

noot voor de redactie/