Algemene Onderwijsbond

Grootste groeisegment: jongeren onder 35 (11 procent van totaal). Ledental AOb stijgt naar ruim 76.000

Utrecht, 14 december 2005. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft 76070 leden. Dat is ruim 1000 meer dan in januari van dit jaar, toen op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling het 75000e lid werd ingeschreven. De grootst groeiende groep is 'jongeren onder de 35 jaar'. Vijfenzeventig procent van de nieuwe leden is vrouw, wat overeenkomt met de oververtegenwoordiging van vrouwen in zowel het beroep als op de lerarenopleidingen.

Met de ledenwinst van dit jaar zet de AOb de groeiende lijn door. In 2002 daalde het ledental nog fors, sindsdien groeit de AOb gestaag en heeft de bond momenteel meer leden dan ooit tevoren. Robert Sikkes, manager Communicatie: "Hiermee bewijzen we niet alleen te hoeven teren op de oude generatie, maar ook een grote aantrekkingskracht te hebben onder jongeren. Het is goed om te merken dat de inzet van het personeel, om de belangen van de leden te behartigen, ook aanslaat bij de nieuwe lichting leraren."

De AOb is op afstand de grootste onderwijsvakbond in Nederland. De bond probeert constructief mee te denken waar mogelijk en actie te voeren waar nodig. Zo stelt de AOb zich niet bij voorbaat negatief op tegen een uitbreiding van de taken op school met betrekking tot maatschappelijke vraagstukken. Tegelijkertijd waakt de bond er voor dat de belangen van het personeel en de kwaliteit van het onderwijs hier niet onder lijden. Als het moet voert de AOb dan ook actie als het belang van de leden en/of het onderwijs in het geding is. Zoals bijvoorbeeld eerder dit schooljaar tegen de CAO-voorstellen van minister Van der Hoeven en onlangs de rechtzaak tegen een schoolbestuur vanwege het niet naleven van de medezeggenschapswet.

Robert Sikkes, AOb: "Doordat we door eigen onderzoek vaak misstanden aan de kaak stellen en met spraakmakend nieuws komen, weten de leden dat we onze taak serieus nemen. Ook de successen van onze juridische dienst blijven niet onopgemerkt." Zo verdienden de juristen in 2004 3,5 miljoen euro terug voor leden van de AOb, werden mensen gerehabiliteerd die ten onrechte ontslagen werden en werden veel leden begeleid bij geschillen die nooit bij een rechter terecht kwamen.

De groei van de AOb, tegen de trend in van teruglopende ledenaantallen bij veel andere (onderwijs)bonden, laat zien dat de nieuwe slogan geen loze kreet is, maar ook door de doelgroep daadwerkelijk zo ervaren wordt: AOb, sterk in onderwijs


---- --