Stichting Natuur en Milieu

PERSBERICHT

Utrecht, 14 december 2005

'Nederland steeds schoner' mislukt

Groei zwerfafval maakt invoering statiegeld noodzakelijk

Staatssecretaris Van Geel moet zich aan zijn woord houden. 'Hij moet statiegeld invoeren op alle drankverpakkingen', vindt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Van Geel had met de verpakkingenindustrie afgesproken statiegeld in te voeren wanneer deze er niet in zou slagen het zwerfafval fors te verminderen.

De hoeveelheid zwerfafval van blikjes en flesjes is tussen 2001 en 2005 met minstens 15 procent toegenomen, zo blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML). Staatssecretaris Van Geel had met de industrie juist afgesproken dat de hoeveelheid zwerfafval 45 procent zou afnemen. Het aantal zwervende blikjes en flesjes moest zelfs 2/3 minder. Wanneer de industrie die doelen niet haalde, aldus de afspraak, zou in 2006 een statiegeldsysteem voor alle drankverpakkingen worden ingevoerd. Volgens De Rijk is het na jaren van uitstel hoog tijd voor een echte oplossing: 'De aanpak van de verpakkingsindustrie werkt niet. Wie om zich heen kijkt, kan zelf zien dat Nederland helemaal niet schoner wordt, ook niet wanneer er nog een keer tientallen miljoenen euro's in een reclamecampagne worden gestopt. Nu ook wetenschappelijk onderzoek aantoont dat de industrie haar afspraken absoluut niet haalt, moet de staatssecretaris zíjn afspraak nakomen en een goed statiegeldsysteem invoeren voor alle drankverpakkingen.'

Al in 2001 wilde toenmalig milieuminister Pronk statiegeld voor drankverpakkingen invoeren. De drank- en verpakkingsindustrie verzette zich hiertegen en wilde zelf de afvalberg terugdringen. Die kans kregen ze. Ze beloofden hun uiterste best te doen en voor 1 januari 2004 het zwerfafval met de genoemde percentages te verminderen. Deze doelen werden niet gehaald, maar de verpakkingsindustrie kreeg tot twee keer toe nog een jaar extra. Die extra tijd loopt per 1 januari af.

Statiegeldsystemen zijn wereldwijd het enige effectieve inzamelsysteem die zorgen voor terugbrengpercentages boven de 80%. Het statiegeld op grote drankflessen stimuleert de Nederlandse consument zelfs om bijna 100% van deze verpakkingen naar de winkel terug te brengen. Statiegeld op kleine drankverpakkingen is al met succes ingevoerd in meer dan 20 Europese landen en Amerikaanse staten. Statiegeld levert belangrijke milieuvoordelen op. Gescheiden ingezamelde flessen kunnen opnieuw gevuld worden of bij eenmalige verpakkingen kunnen de grondstoffen op hoogwaardige manier hergebruikt worden. En het leidt tot een forse afname van zwerfafval en de hoeveelheid huishoudelijk afval. Daarmee kan de afvalstoffenheffing voor burgers omlaag.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427
Het onderzoek van CML staat op www.leidenuniv.nl/interfac/cml/ssp/projects/zwerfafval.html


-----------------------


---- --