Socialistische Partij

Begrotingstekort daalt, armoede stijgt: Irrgang pleit voor armoedetoeslag

14-12-2005 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang heeft vandaag bij de behandeling van de Najaarsnota namens de SP gepleit voor een armoedetoeslag van 200,- euro voor alleenstaanden en 400,- euro voor gezinnen. Hiervoor is ruimte dankzij meevallers op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken.

Ewout Irrgang Minister Zalm van Financiën had goed nieuws bij de behandeling van de Najaarsnota: het begrotingstekort komt dit jaar lager uit dan verwacht door diverse meevallers. Maar gelijkertijd groeit de armoede in Nederland: één op de acht kinderen in Nederland groeit zelfs op in armoede. Dat betekent onder andere geen geld voor vervanging van meubels, nieuwe kleren, en zelfs verwarming van het eigen huis. De voedselbanken, waar mensen in de rij moeten staan voor eten, schieten als paddestoelen uit de grond.

Op de begroting van het ministerie van Sociale Zaken is het aantal meevallers zo groot dat hoogstwaarschijnlijk veel geld overblijft. Dit vloeit dan rechtstreeks terug naar de schatkist. Ook al is het volgens Zalm's eigen begrotingsregels bedoeld om te worden uitgegeven. SP-woordvoerder Ewout Irrgang stelt samen met zijn collega Jan de Wit voor om dit geld te gebruiken voor de armoedetoeslag. Minister Zalm was echter niet bereid om dit initiatief te steunen.