Stichting Bouw Research

Verslag:
VloerenVisie kijkt naar marktimplementatie van IFD-vloeren

De vierde editie van VloerenVisie kende een actuele aanleiding: eind 2005 wordt het project Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen van het ministerie van VROM officieel beëindigd. De keus van de vloerconstructie is bij IFD-bouwen van wezenlijk belang. SBR, samen met de Betonvereniging, CUR en de Vereniging Bouwen met Staal organisator van VloerenVisie 2005, had elf sprekers gerecruteerd die de IFD-vloer van verschillende kanten belichtten. Voorzichtige conclusie: de bezoekers onderkennen het belang van IFD-vloeren in de praktijk, maar er zijn nog veel plooien glad te strijken.

Jan Pesman van CEPEZED was een van de elf sprekers op 9 november in het Figi Hotel in Zeist. De Delftse architect is ervaringsdeskundige in IFD-bouwen. Het CEPEZED-kantoor in Delft is gebouwd in de beste IFD-tradities. "Je kunt het zo uit elkaar schroeven en ergens anders weer opbouwen. Dat pand is ongelooflijk IFD. De vloer is er gemaakt met zo min mogelijk materialen. Die vloer weegt maar 120 kg per vierkante meter en bevat toch alle functies. Ik noem dat wel eens een hoog IQ per vierkante meter." Pesman ziet het belang van IFD-vloeren, maar 'we moeten de vloer niet isoleren van de andere onderdelen' vindt hij. "De vloer is een essentieel onderdeel maar in een IFD-gebouw moeten alle onderdelen meedoen. Die vloer moet een onderdeel zijn van een totaalvisie. Een belangrijk onderdeel is het wel. Je kunt wel een intelligente gevel maken, maar in de praktijk ben je maar weinig in de buurt van zo'n gevel. Het is veel verstandiger om een intelligente vloer te maken, want je bent wel altijd waar de vloer ook is in een gebouw."

Sterkte/zwakte-analyse
Uit de parallelsessies kwam een verhelderende sterkte/zwakte-analyse naar voren. Als sterke kanten van de IFD-vloer noemden de deelnemers het zuinige materiaalgebruik, de flexibiliteit (mits tijdig gekozen), de korte bouwtijd die kosten en overlast bespaart, de intelligentie van het gebouw, meer kubieke meters voor hetzelfde geld en de lichtgewicht bouwmethode. Zwakke kanten zijn de lastige integratie van installaties, de gebrekkige flexibiliteit als pas later in het ontwerpproces voor IFD wordt gekozen en de nog niet altijd uitontwikkelde systemen. Kansen voor IFD-vloeren zijn er zeker: opkomst van binnenstedelijke herstructurering biedt mogelijkheden IFD-vloeren te gebruiken bij optoppen. De groei van samenwerking en ketenintegratie kan een andere aanjager zijn. Ook op 'postzegellocaties' zijn IFD-vloeren in het voordeel. Verder zullen IFD-vloeren profiteren van de voortgaande standaardisatie in de bouw. Een van de aanbevelingen tijdens VloerenVisie was daarom om nog meer bekendheid te geven aan IFD-vloeren. Leveranciers moeten helder detailleren, duidelijker zijn over mogelijkheden en onmogelijkheden en de aannemer meer ondersteunen tijdens de uitvoering. Ook kan het life cycle denken in de bouw worden gestimuleerd en moet moet nadrukkelijker de samenwerking met installatie-adviseurs worden gezocht.

'Praktijkervaringen met flexibele vloersystemen'
Als afsluiting van het plenaire programma ontving mevrouw Yvonne Verzijden het eerste exemplaar van 'Praktijkervaringen met flexibele vloersystemen'. Als coördinator Kwaliteitsbeleid Gebouwen is zij bij VROM verantwoordelijk voor het IFD-project. In de brochure zijn de resultaten gebundeld van een onderzoek dat SEV en SBR hebben laten uitvoeren naar de toepassing van flexibele vloersystemen in de praktijk.

Programma
Klik hier voor het plenaire programma
Klik hier voor het programma van de parallelsessies

Vloerenvisie 2005 werdt georganiseerd door SBR, in samenwerking met Betonvereniging, Bouwen met Staal en de CUR.