PERSBERICHT - 2005-09-22

'Gouda bij Kunstlicht' van 14 t/m 24 december

Binnenstad Gouda toneel van lichtkunst en vermaak

In de donkere dagen voor kerst zorgt de stad Gouda voor een adembenemend schouwspel in een sfeervolle entourage. Op 14 december, direct na de traditionele Kaarsjesavond, begint 'Gouda bij Kunstlicht': een combinatie van lichtkunst en kerstvermaak.

De Franse lichtkunstenaar Patrice Warrener hult dagelijks vanaf de schemering het karakteristieke stadhuis van Gouda in een steeds wisselend palet van lichtkleuren. Nederlandse kunstenaars verzorgen unieke lichtkunstobjecten in het centrum en diverse panden zullen worden aangelicht.

Tot slot is een van 's lands meest succesvolle kunstenaars van dit moment Rob Scholte bereid gevonden een impressie te maken van het thema 'Kaars- en Kunstlicht'.

Kaarsjesavond
Van kaarsjes naar kunstprojecties, van vlammetjes naar peertjes De traditionele Goudse Kaarsjesavond geniet landelijke bekendheid. Op 13 december 2005 is het de 50ste keer dat de historische Markt van Gouda en het schitterende stadhuis het toneel vormen van een schouwspel dat zijn weerga niet kent.

Duizenden Gouda kaarsen creëren een feeërieke sfeer rond de grote kerstboom die traditioneel uit het Noorse Kongsberg is overgebracht. Een uniek evenement, vol betovering, dat elk jaar weer tienduizenden bezoekers trekt.

Lichtspel
In 2004 ontstond het idee om dit licht-thema verder uit te werken in een moderne vorm: de internationaal befaamde Patrice Warrener werd gevraagd om exclusief voor Gouda een lichtspel te creëren voor het stadhuis. Het succes was enorm. Vele bezoekers kwamen zich verwonderen over de steeds wisselende projecties, die Warrener met grote precisie voor de gedetailleerde gevel van het stadhuis had ontworpen. Ook voor de vele fotografen een unieke gelegenheid. Dit jaar heeft Warrener een geheel nieuwe serie lichtontwerpen gemaakt, speciaal voor het Goudse stadhuis.

Gezelligste kerststad
Volop activiteiten, ook voor de schemering Gouda is dit jaar de gezelligste kerststad van Nederland. Ook voordat de schemering valt zijn er volop activiteiten. Een sfeervolle kerstmarkt met kunst-, kerst en lichtcadeaus, een ijsbaan, bezoekjes van de Kerstman, (kinder)vermaak en een enthousiaste horeca staan garant voor een hele dag vertier in de gezellige binnenstad.

Kijk voor het definitieve programma en meer informatie op www.goudabijkunstlicht.nl. Voor meer informatie over bijv. arrangementen, kunt u contact opnemen met de VVV in Gouda via telefoonnummer 0900-46.832.888 ( 0,45 p/m).

Bij de foto: Het karakteristieke Stadhuis van Gouda in kleurig kunstlicht (foto Nico Boerboom)

NOOT VOOR DE REDACTIE
Perscontact (