Ingezonden persbericht

De korte roze filmdagen

14-18 december in Cinema de Balie en Filmhuis Cavia - Amsterdam

AMSTERDAM, 20051123 -- De Roze Filmdagen presenteert om het jaar een grote en een kleine editie van het festival. Dit jaar is de kleine editie aan de beurt van 14 t/m 18 december in Cinema de Balie en Filmhuis Cavia te Amsterdam. Twee jaar geleden was het thema Roze Filmdagen goes NordiQ (geheel in het teken van de Scandinavische film) een groot succes. De Roze Filmdagen wijdt altijd een belangrijk deel van de programmering aan korte filmprogramma's. Ditmaal wordt dit unieke aspect van het festival benadrukt; tijdens deze special editie worden alléén korte films vertoond.


De KORTE ROZE FILMDAGEN zit boordevol korte filmprogramma's met daarin de meest bijzondere, interessantste, grappigste en mooiste korte producties van de afgelopen jaren. Er zullen in ongeveer 20 voorstellingen ongeveer 80 producties te zien zijn.

Het programma is heel gemengd dit jaar, onder het motto 'See how the other half lives' zijn de meeste voorstellingen zowel voor homo's als lesbo's interessant. Dat begint al bij de opening FUCKING DIFFERENT! 15 queer cross-overs, een filmprogramma uit Berlijn. Lesbische filmmaaksters werd gevraagd hun idee over homorelaties en seks in een korte film te verwerken en vice versa de homo's over lesboliefde. Het resultaat is hilarisch, de clichés die over en weer gebruikt worden werken hier juist grappig.

Omdat we nu de korte film belichten, eren we ook de makers van de korte film. Zo is er onder anderen een retrospectief van de zeer productieve korte filmmaker BAVO DEFURNE uit Brussel en ANNA MARGARITA ALBELO uit Parijs, op het programma gezet.
Vanzelfsprekend spelen ook de promotors van de korte film een belangrijke rol. Distributeur CANADIAN FILMMAKERS DISTRIBUTION CENTRE (goed voor vier programma's onder de naam QUEER EYE ON CANADA), filmschool SAM SPIEGEL uit Israël en filmfestival MIX BRASIL zijn in het bijzonder vertegenwoordigd met eigen programma's.

Verder...
POTPOURRIE POPULAIRE bevat een zeer gevarieerde mix films over vrouwen van alle leeftijden. De hoofdpersonen in FRANSE JONGENS zijn allemaal op zoek naar de ware liefde. Extra aandacht voor Nederlandse producties in MADE IN HOLLAND, we maken een mooie selectie van werk dat we verkregen hebben via de oproep voor zelfgemaakte films en met werk dat we programmeerde nadat we het op andere festivals hebben gezien. HUSTLERS belicht diverse kanten van betaalde homoseks en GROETEN VAN DE POESTA toont het werk van een lesbisch filmmaaksters collectief uit Hongarije.

Kortom weer genoeg te zien en te beleven tijdens De Korte Roze Filmdagen!

www.rozefilmdagen.nl




Persbericht Korte Roze Filmdagen