Vrije Universiteit Amsterdam


14.12.2005

M.J.M. Notten

aula

Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen

13:45

Origin, transfer and effects of heavy metals in a soil-plant-snail food chain in polluted ecosystems of Biesbosch National Park


Promotor: prof.dr. M.A.P.A. Aerts, prof.dr. J. Rozema

Slakken met heavy metal

Martje Notten toont aan dat de metalen in de bodem van de Biesbosch slechts beperkt in brandnetels terechtkomen, maar zich wel ophopen in slakken. Dat komt omdat deze planteneters wel vijf jaar oud worden en gedurende hun hele leven in contact komen met de laag-vervuilde brandnetelbladeren. Daarnaast komen ze in contact met de bodem tijdens het voortbewegen en eitjes leggen. De verhoogde metaalconcentraties in Biesbosch-slakken hebben geen gevolgen voor hun voedselconsumptie, voortplanting of groei. Naast metalen in de Biesboschbodem, blijkt ook lood uit de lucht een substantiële bijdrage te leveren aan de loodvervuiling in brandnetels en slakken; daarmee is de idee verworpen dat de ophoping van lood alleen door bodemvervuiling komt.

Vervuiling van het milieu met zware metalen, zoals cadmium en zink, is een wereldwijd probleem. De vervuiling ontstaat bij het winnen van metaalertsen en door fabricage en gebruik van metaalhoudende produkten. Ook komen zware metalen uit water en rivierslib door overstroming in de uiterwaarden terecht. Grote delen van Nationaal Park de Biesbosch zijn op deze manier vervuild geraakt met metalen. In dit natuurgebied komen de rivieren Maas en Rijn bij elkaar, en is sprake van een uitgestrekte rivierdelta.

Notten onderzocht in experimenten in het veld en de kas, of planten en planteneters de zware metalen in de bodem van de Biesbosch opnemen. Dat deed ze in een voedselketen die bestond uit de grote brandnetel en de gewone tuinslak.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl