Vrije Universiteit Amsterdam


14.12.2005

E.A. Struijs

aula

VU medisch centrum

15:45

Diagnostic, biochemical and genetic studies of D-2-hydroxyglutaric aciduria: Unravelling a neurometabolic disorder


Promotor: prof.dr.ir. C.A.J.M. Jakobs

Stofwisselingsziekte bij kinderen opgehelderd

Eduard Struijs onderzocht de stofwisselingsziekte D-2-HGA (D-2-hydroxiglutaar acidurie). Kinderen die hieraan lijden, hebben vaak een verstandelijke ontwikkelingsachterstand, spierslapte, convulsies en hartafwijkingen. De promovendus werkte aan D-2-HGA op genetisch, fysiologisch en klinisch niveau. Struijs ontwikkelde een snellere en eenvoudigere diagnostische test voor bepaling van de concentratie van D-2-HGA in urine. Daarnaast helderde hij voor een deel van de patiëntjes de genetische achtergrond op.

In zeven patiëntjes zijn ziekteverwekkende mutaties gevonden in het gen voor D-2-hydroxyglutaarzuur dehydrogenase. Dit gen codeert voor het enzym D-2-hydroxyglutaarzuur dehydrogenase, dat op zijn beurt verantwoordelijk is voor de omzetting van D-2-HG naar 2-ketoglutaarzuur. Met de opheldering van de reactie die leidt tot de stof waaruit D-2-HG gevormd wordt, is ook de aandoening bij deze zeven patiëntjes opgehelderd. Helaas biedt dit nog geen verduidelijking voor de onderliggende genetische defecten bij andere patiëntjes.

Struijs onderzocht ook de humane lever en gekweekte humane huidcellen (fibroblasten). Daarin vond de promovendus een enzym dat verantwoordelijk is voor de vorming van zowel D-2-HG als succinic semialdehyde uit de substraten 2-ketoglutaarzuur en gamma-hydroxyboterzuur (GHB). Het enzym speelt mogelijk een belangrijke (biochemische) rol bij het gebruik van GHB als party-drug en in de stofwisselingsziekte SSADH (succinic semialdehyde dehydrogenase deficiëntie).

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E communicatie@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl