Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-759       |
|                                            |Arnhem|7 december 2005|
|                                            |,     |               |
VERGADERING PROVINCIALE STATEN 14 DECEMBER 2005

Woensdag 14 december a.s. komen Provinciale Staten bijeen voor de maandelijkse vergadering. Deze vergadering is ook weer live te volgen via internet www.gelderland.nl .

Vervolg herijking subsidies
De herijking van subsidies is een omvangrijke operatie. Het proces loopt al geruime tijd en op korte termijn moeten knopen worden doorgehakt. GS hebben van 27 instellingen gegevens verzameld. GS vragen PS om op basis van die gegevens aan te geven van welke instellingen zij de mogelijkheden tot flexibilisering van de structurele subsidie nader willen (laten) onderzoeken.

Stichting Europartenariat
PS wordt gevraagd om akkoord te gaan met de opvatting van het bestuur van de Stichting Europartenariat om af te zien van civielrechtelijke aansprakelijkstelling van voormalige bestuursleden.

Verordening Cultuurhistorie Gelderland
GS stellen PS voor om de verordening Cultuurhistorie vast te stellen. Inhoudelijk is de verordening op een aantal punten veranderd. Voorheen was de subsidiëring sterk gericht op gebouwen. Vanaf 2005 komt het gehele cultuurhistorische veld in aanmerking voor subsidie. Een tweede belangrijke wijziging is dat nu in de verordening is opgenomen dat de Cultuurhistorische Waardenkaart wordt gebruikt als een belangrijke voorwaarde voor een restauratie- of onderhoudssubsidie. Een andere verandering is de wijze waarop de duurzame instandhouding van molens wordt geregeld: de Gelderse Molenverordening is ingetrokken en de bescherming van de Gelderse molenbiotoop is nu gebaseerd op het streekplan. GS gaan gemeenten die nu de molenbiotoop nog niet hebben beschermd door een bestemmingsplan, vragen de bescherming van de molenbiotoop in het bestemmingsplan vast te leggen.

Krimp recreatiebedrijven Veluwe
GS willen verder met het terugdringen van recreatiebedrijven op de Veluwe. Daarvoor leggen zij een financieringsvoorstel Groei en Krimp aan PS voor. De provincie Gelderland verdeelt E 9 miljoen over de periode 2006 tot en met 2009, waarvan de dienst Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV bij aankoop en sanering van recreatieterreinen gebruik kan maken. Samen met cofinancieringsmiddelen vanuit het Rijk en de private sector kunnen met dit bedrag circa 8 recreatiebedrijven met een oppervlakte van circa 70 hectare worden aangekocht, gesaneerd en teruggegeven aan de natuur. De nieuwe krimp levert ook uitbreidingsmogelijkheden op voor bedrijven in recreatieclusters.

Overige agendapunten

. Regeling tot wijziging van de subsidieregeling Europese programma's Gelderland
. Verplaatsing intensieve veehouderij, aanvullend subsidie ten behoeve van verplaatsing legpluimveehouderij
. Bijstelling Begroting 2005 (met wijziging 25 van de Begroting 2005)
. Accountantscontrole bij de Jaarrekening 2005
. Uitvoeringsplan Acquisitie Jeugdleerbanen Gelderland
. Regionaal sociaal beleid 2005

. Bewaarschriften tegen het Derde Waterhuishoudingsplan 2005-2009
. Wijziging reglement waterschap Regge en Dinkel
. Subsidie Museum Het Valkhof 2005-2008
. Eindverantwoordelijkheid GSO-1 + Vervolgvoorstel
. Subsidiëring IVN Consulentschap Gelderland voor de jaren 2006-2009
. Verwerving recreatieterrein Achter Saxenheim
. Vermogensbeheer, beleggingsstatuut Verordening nazorgheffing enz.
. Boekjaarsubsidie Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme 2006-2009
. Regeling tot vierde wijziging van subsidieregeling Vitaal Gelderland

Op de maandag voorafgaande aan de statenvergadering vindt u vanaf 14.00 uur op teletekst van Omroep Gelderland pagina 595 eventueel de vragen voor het vragenhalfuur en ingediende interpellaties.