Ingezonden persbericht




Een jaar na de Tsunami: Nederland heeft ruim 30.000 tsunamislachtoffers in Sri Lanka geholpen

Een jaar na de tsunami zijn meer dan 750 psychische hulpverleners opgeleid in het trainingscentrum van Eureko en de Nederlandse hulporganisatie HealthNet TPO. Het trainingscentrum is afgelopen jaar opgezet in Jaffna, het noorden van Sri Lanka en mogelijk gemaakt door een inzamelingsactie van verzekeraar Eureko, de moedermaatschappij van Achmea. De opgeleide traumahulpverleners hebben het afgelopen jaar meer dan 30.000 tsunamislachtoffers in psychische nood geholpen. De komende twee jaar moeten nog 3000 hulpverleners worden opgeleid, waarmee uiteindelijk 150.000 tsunamislachtoffers met psychische klachten worden bereikt. Het trainingscentrum zit de komende maanden helemaal volgeboekt.

Jill Markvorsen, programma manager van HealthNet TPO, is net teruggekomen uit Jaffna in het noorden van Sri Lanka waar zij heeft geholpen met het opzetten van het tsunamiproject: "In Sri Lanka is de tsunami een jaar na de ramp nog steeds het gesprek van de dag", zegt Jill Markvorsen. "De tsunami heeft iedereen geraakt en dat is te zien. Het is bemoedigend om te zien hoe hard er wordt gewerkt aan de wederopbouw van de getroffen gebieden."

Trainingscentrum in Jaffna
In het noorden van Sri Lanka zijn slechts twee psychiaters werkzaam op een bevolking van meer dan 500.000 mensen. Met het trainingscentrum in Jaffna wordt de lokale capaciteit opgebouwd. Sinds april zijn meer dan 750 hulpverleners opgeleid. De hulpverleners zijn werkzaam voor lokale en internationale hulporganisaties in het hele kustgebied van Sri Lanka, waaronder het Rode Kruis en CARE International. Er vinden trainingen plaats op verschillende niveau's. Van vrijwilligers, die traumaslachtoffers moeten herkennen en doorverwijzen, tot psychiaters die specialistische zorg kunnen bieden. "Op deze manier probeert HealthNet TPO een structuur neer te zetten waarin mensen met psychische klachten de behandeling krijgen die ze nodig hebben", zegt Jill Markvorsen. "Met het trainingscentrum wordt de lokale bevolking in staat gesteld zelf de opvang van traumaslachtoffers ter hand te nemen".

Samen met verlies omgaan
De psychische hulpverleners die zijn getraind door Shantiham geven onder meer begeleiding bij het opzetten van "support-groepen". Tsunamislachtoffers kunnen hierin hun verhaal kwijt en steken elkaar een hart onder de riem. Volgens Jill Markvorsen is het ontroerend om te zien hoe gedeelde smart halve smart kan worden. "Je verdriet verdrinken in alcohol is voor veel mensen een manier om met verlies om te gaan. In je eentje is deze verleiding veel moeilijker te weerstaan dan samen met anderen. Door elkaar te helpen hervinden slachtoffers weer de moed om het leven te hervatten."

Inzamelingsactie Eureko Personeel
Begin januari hebben de medewerkers van verzekeraar Eureko ¤180.000 ingezameld voor hulp aan de tsunamislachtoffers. Dit bedrag is verdubbeld door Eureko en beschikbaar gesteld aan de Nederlandse hulporganisatie HealthNet TPO, waarmee Eureko en Achmea Zorg een samenwerkingsverband hebben. HealthNet TPO werkt samen met Shantiham, een lokale hulporganisatie die al meer 15 jaar getraumatiseerde slachtoffers van de burgeroorlog opvangt en begeleidt.

Psychosociale gevolgen van de tsunami
De tsunami heeft diepe sporen achtergelaten in het noorden van Sri Lanka. Vrijwel iedereen heeft te maken met verlies: van familieleden, van het huis of de vissersboot, waarvan het gezin moet leven. De trainingen van HealthNet TPO zijn vooral gericht op het herkennen en behandelen van stressgerelateerde aandoeningen. De hulpverleners van Shantiham passen deze trainingen toe in ziekenhuizen, in zwaar getroffen dorpen en vluchtelingenkampen in het noorden van Sri Lanka. Veel mensen zijn dubbel slachtoffer: van de tsunami en van de oorlog, die al sinds de jaren '80 woedt tussen de Tamils en de Singhalezen.

Amsterdam, 14 december 2005

Noot voor de redactie (