Ministerie van Buitenlandse Zaken

Briefadvies: DE EUROPESE UNIE EN DE BAND MET DE NEDERLANDSE BURGER

Briefadvies nr. 10 van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) Vastgesteld door de AIV op 2 december 2005

Leden Adviesraad Internationale Vraagstukken

Voorzitter Mr. F. Korthals Altes
Vice-voorzitter Prof. mr. F.H.J.J. Andriessen
Leden Dhr. A.L. ter Beek
Prof. Jhr. dr. G. van Benthem van den Bergh Mw. drs. A.C. van Es
Prof. dr. W.J.M. van Genugten
Dr. B. Knapen
Drs. H. Kruijssen
Prof. dr. A. de Ruijter
Mw. mr. E.M.A. Schmitz
Mw. mr. H.M. Verrijn Stuart
Secretaris Mr. P.J.A.M. Peters

Postbus 20061
2500 EB Den Haag
telefoon 070 - 348 5108/6060
fax 070 - 348 6256
e-mail aiv@minbuza.nl
www.AIV-Advies.nl

Leden Werkgroep Europa en de Burger

Voorzitter Dr. B. Knapen
Leden Prof. mr. F.H.J.J. Andriessen
Mw. dr. M. Bulk
Prof. mr. C. Flinterman
Mr. F. Korthals Altes
Drs. H.C. Posthumus Meyjes
Drs. E.P. Wellenstein
Prof. mr. J.W. de Zwaan
Buitenleden Prof. dr. J.W. de Beus
Mr. Th.C. de Graaf
Secretaris Mw. dr. S. Volbeda

Inleiding

Dit briefadvies is tot stand gekomen op initiatief van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) naar aanleiding van het Nederlandse referendum van 1 juni jl. over het "Verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa". De AIV heeft hiertoe een breed samengestelde werkgroep in het leven geroepen bestaande uit leden van de permanente commissies Europese integratie (CEI), men- senrechten (CMR) en vrede en veiligheid (CVV), aangevuld met twee buitenleden, omdat de raad zich in het algemeen niet met binnenlandspolitieke aspecten van inter- nationale vraagstukken bezig houdt. Verder is de Commissie Europese Integratie (in haar geheel) direct betrokken geweest bij de totstandkoming van dit briefadvies. De werkgroep bestond uit de volgende leden: dr. B. Knapen (voorzitter), prof. mr. F.H.J.J. Andriessen (voorzitter van de CEI), prof. dr. J.W. de Beus (buitenlid), mw. dr. M. Bulk (lid van de CEI), prof. mr. C. Flinterman (lid van de CMR), mr. Th.C. De Graaf (buitenlid), mr. F. Korthals Altes (voorzitter van de AIV), drs. H.C. Posthumus Meyjes (lid van de CEI), prof. mr. J.W. de Zwaan (lid van de CEI), drs. E.P. Wellenstein (lid van de CVV). Het secretariaat is gevoerd door mw. dr. S. Volbeda (secretaris CEI), daarin bijgestaan door de trainee mr. H.J.W.B. Lathouwers MA, LLM en de stagiaires M.R. de Jong en S.F. van den Driest. Tijdens het adviestraject heeft de werkgroep ook een beroep kunnen doen op de kennis en ervaring van drs. D.F. Huisinga en mw. drs. H. Laffeber (ambtelijk contact- personen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, respectievelijk van de afdelingen DGES/FSU en DIE/IN).
Het belang van de Europese Unie voor Nederland kan moeilijk worden overschat. Meer en meer ziet Nederland zich gesteld voor problemen die om een internationale oplos- sing vragen, hetzij op het niveau van de EU, hetzij op mondiaal niveau. De EU kan dan optreden als pleitbezorger van onze belangen tegenover andere grote spelers in de wereld. Maar ook de betekenis van de Europese Unie voor het creëren van welvaart en het dempen van conflicten staat buiten kijf. Als project van vreedzaam samenvoegen van soevereiniteit, is het uniek in de geschiedenis en iets om zuinig op te zijn. Juist daarom heeft de AIV zich op het standpunt gesteld dat hij, mede in het licht van eerde- re advisering over nut en noodzaak van Europese integratie, geroepen was om met de nodige spoed enige aanbevelingen te doen om de kloof tussen burger en Europa te verkleinen en hiermee een bijdrage te leveren aan het doorbreken van de impasse die na het referendum is ontstaan. Burgers dienen het project Europa te kunnen volgen, bij voorkeur kritisch; zij dienen zich er niet van af te wenden. Daar concentreren deze aan- bevelingen zich op. De AIV beperkt zich hierbij in dit korte briefadvies tot Nederlandse beleidsmakers.
De kloof en het referendum
De uitkomst van het referendum kan worden beschouwd als de culminatie van een slui- pend proces dat al vele jaren gaande is. Onderzoekers registreren al geruime tijd een breed ongenoegen in de samenleving over `de politiek', over de effecten van mondiali- sering, over immigratie en over de (on)houdbaarheid van sociale verzorgingsarrange- menten. Gevoelens van angst en onzekerheid hebben zich, naast inhoudelijke bezwa- ren, geprojecteerd op het Europese referendum. Dit brede publieke ongenoegen, en de vraag of deze gevoelens nu meer of minder rationeel zijn, wil en kan de AIV in dit korte briefadvies niet bestrijken, hoe belangrijk het voor een goed begrip van de context ook 5

is. De uitkomst van het referendum heeft verschillende kloven aan het licht gebracht. Zo is er een kloof tussen burger en buitenwereld, c.q. `Brussel', tussen burger en belangenorganisaties, tussen burger en politieke bestuurders. Het gebrek aan identifi- catie met en vertrouwen in bestuurders speelt in al deze geledingen een belangrijke rol en ondergraaft de legitimiteit van bestuurlijk handelen. Bovendien is er een gebrek aan vertrouwen in het functioneren van de Europese instellingen als zodanig. Dit werd bij- voorbeeld gevoed door het kostenaspect van de Unie, door het onvermogen van diver- se lidstaten om hun begrotingsbeleid in overeenstemming te brengen met de eisen van de Economische en Monetaire Unie en het onvermogen van de instellingen om deze afwijkingen tijdig te corrigeren.
Dit zijn stuk voor stuk belangrijke elementen in het ondermijnen van het vertrouwen en de AIV is, indien gewenst, bereid hier in een volgend advies nader op in te gaan. In dit korte briefadvies beperkt de AIV zich in hoofdzaak tot de kloof die is ontstaan tussen burgers en de nationale beleidsmakers die zich met Europa bezighouden. Beleidsma- kers zijn in dat opzicht primair de leden van het kabinet, hun ambtenaren, en het parle- ment.
Illustratief voor de kloof tussen burgers en de nationale beleidsmakers waren de debat- ten in de aanloop naar het referendum. Deze debatten stonden in het teken van het kostenaspect, de nettobetalerpositie1, het wel en wee van de euro, de landbouwsubsi- dies, de regelzucht van `Brussel', Turks lidmaatschap van de Europese Unie, de toe- stroom van arbeidskrachten uit Midden- en Oost-Europese landen en het verlies van soevereiniteit en eigen identiteit. Het grondwettelijk Verdrag ging daar in de meeste gevallen niet over en in diverse gevallen was het Verdrag juist bedoeld om soelaas te bieden tegen bijvoorbeeld de breed gevoelde bezwaren van Brusselse regelzucht en ondoorzichtigheid. Het is het kabinet, noch een grote parlementaire meerderheid gelukt om de discrepantie tussen de campagneonderwerpen en de inhoud van het grondwet- telijk Verdrag in de aanloop naar 1 juni 2005 te overbruggen. Hoewel de regering het grondwettelijk Verdrag had ondertekend, is het kabinet er niet in geslaagd om de eigenlijke kernpunten helder voor het voetlicht te brengen. Dit wringt temeer omdat Nederland zich, door de ondertekening, tegenover de andere Hoge Ver- dragsluitende Partijen had verplicht alles in het werk te stellen om het Verdrag goed te keuren.2 Hierbij zij echter aangetekend dat het referendum op initiatief van de Tweede Kamer werd gehouden.
De politieke partijen die het initiatief tot dit referendum hadden genomen, hebben het in overwegende mate in de campagne eveneens laten afweten. Voorbereiding en regie hebben veel te wensen overgelaten. Het is de initiatiefnemers opgebroken dat er geen enkele ervaring bestond met het fenomeen van nationale referenda en dat dit nu voor het eerst werd beproefd met uitgerekend een ingewikkeld, veelzijdig en breed onder- werp. Bij een opkomst van bijna 63 procent heeft de Nederlandse kiezer zich vervol- gens met een ondubbelzinnige meerderheid van 61,6 procent negatief over het grond- wettelijk Verdrag uitgesproken.

1 De AIV adviseerde hierover in het advies nr. 45, Nederland in de EU, de Navo en de VN, juli 2005.
2 Verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa artikel IV-447; Zie ook: Verslag van de werkzaamheden van de Referendumcommissie, Referendumcommissie, Den Haag, september 2005, zie: www.referendumcommissie.nl.

---

Hoewel het formeel een raadplegend referendum betrof, heeft de regering onmiddellijk na de uitslag van het referendum de goedkeuringswet ingetrokken in de wetenschap dat deze goedkeuringswet in de Tweede Kamer geen kans meer zou maken. De rege- ring besloot nu "pas op de plaats" te maken, aldus de minister-president in de Tweede Kamer3, want Europa gaat de burger te snel, het is te veel en de Unie wordt te groot. Immers, zó had de burger gesproken.
Maar wat had de burger werkelijk gezegd?
Het onderzoek dat in de weken en maanden na het referendum is gehouden, heeft vooral aangetoond hoe diffuus het beeld is.4 Meer dan tachtig procent van de Neder- landse bevolking blijkt voorstander van de Europese Unie, eenderde van de kiezer klaagt over gebrek aan informatie en kennis over het onderwerp en uit onderzoek met focusgroepen komt naar voren dat veel kiezers hun `tegen' motiveerden met algemene gevoelens van onvrede jegens het eigen kabinet en `Den Haag'. Uit een en ander blijkt dat zowel de aanloop naar het referendum, als de conclusies die de regering uit het referendum trok, illustratief zijn voor de kloof.

3 Kamerdebat uitslag referendum Europees grondwettelijk Verdrag, zie: www.tweedekamer.nl/documentatie/stenografische_verslagen.
4 Verslag van de werkzaamheden van de Referendumcommissie, Referendumcommissie, Den Haag, september 2005, zie: www.referendumcommissie.nl; Europese Commissie, The European Constitution: post-referendum survey in Spain, 2005, zie: http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/eb/eb63/eb63_nat_es.pdf; Europese Commissie, The European Constitution: post-referendum survey in France, 2005, zie: http://europa.eu.int/comm/public_opinion/flash/fl171_en.pdf; Europese Commissie, The European Constitution: post-referendum survey in The Netherlands, 2005, zie: http://europa.eu.int/comm/public_opinion/flash/fl172_en.pdf; Europese Commissie, Eurobarometer 63, first results. Brussel, 2005, zie: http://www.deltur.cec.eu.int/!Publish/tr/PR%20-%202005-PressRelease-34.pdf; Europese tijden, De publieke opinie over Europa in: Europese Verkenning 3, bijlage bij de Staat van de Europese Unie 2006, Sociaal en Cultureel Planbureau, pp. 7-43, waarin gebruik gemaakt wordt van een groot aantal opinieonderzoeken,
zie: http://www.scp.nl/publicaties/boeken/2005092001/Europese_tijden.pdf; Gemengde Commissie `Sturing EU-aangelegenheden', Eindrapport Programma Andere Overheid Rijksbrede Analyse, Den Haag, juni 2005 (onder voorzitterschap van Mr. B.J. Baron van Voorst tot Voorst), zie:http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_TCP=tcpAsset&id=D79092BE393B4D21AFF95E 224B8530F5X1X42643X08
Kom maar naar de Camping! Tijd voor een reality check, Eindrapport Focusgroepen Buitenlandse Zaken, Anker Solutions, New York en Amsterdam, september 2005, zie: http://www.bkb.nl/html/pdf/kommaarnaardecamping.pdf; Aarts, Kees en Henk van de Kolk (red.), Nederlanders en Europa: het referendum over de Europese Grondwet, Universiteit Twente, Bert Bakker in 2005, zie: http://www.utwente.nl/nieuws/archief/2005/november/boekreferendum.doc/.
---

Wat Nederland zelf kan doen: aanbevelingen

Voor het verdwijnen van Europa uit het politieke debat in Nederland in de laatste decennia dragen politici een belangrijke verantwoordelijkheid. De beginperiode van de Europese integratie werd gekenmerkt door grote en directe betrokkenheid van vooraan- staande parlementsleden bij het integratieproces, met vaak levendige Kamerdebatten. De zogeheten dubbelmandaten, die toen nog vaste regel waren, zorgden daarnaast voor personele verbindingen tussen Europa en Den Haag. Daar komt bij dat de burger destijds sterk geneigd was zijn politieke partij of zijn maatschappelijke organisatie te volgen.
Later belandde `Europa' meer en meer in de luwte van de belangstelling van politici. Zij zijn dan ook geroepen om deze ontwikkeling te keren, en dat in een tijd waarin een bur- ger niet volgzaam is, maar mondig en kritisch. Politisering van het Europese debat is dringend geboden. Dit moet en kan met name zijn beslag krijgen op nationaal niveau, omdat de burger zich eigenlijk alleen via de eigen staat bij Europa betrokken kan voe- len.
De geringe aandacht voor `Europa' in het parlement en daarbuiten miskent dat alle `Brusselse' maatregelen tot stand komen met voortdurende Nederlandse betrokken- heid: de Europese Commissie hoort nationale experts alvorens een voorstel te doen, de werkgroepen onder de Raad van de Europese Unie kennen Nederlandse deelnemers en Nederlandse inbreng tot en met de besluitvorming door de ministers zelf, en ook in het Europees Parlement zijn de Nederlandse politieke partijen vertegenwoordigd. De Europese regelgeving, via rechtstreeks toepasselijke verordeningen of via richtlijnen die in Nederlandse regelgeving moeten worden omgezet, maakt deel uit van de nationa- le rechtsorde. Daarmee behoort zij tot het terrein van het binnenlandse bestuur en ver- dient derhalve de constante aandacht van het Nederlandse parlement. De Raad van State heeft op 15 september 2005 een advies uitgebracht over de gevolgen van Euro- pese arrangementen voor de positie en het functioneren van de nationale staatstinstel- lingen en hun onderlinge verhouding.5 De verwaarlozing door Nederlandse politici van de beslissende momenten waarop effectief invloed kan worden uitgeoefend op het bestuurlijk proces waarlangs Europese regelgeving tot stand komt, heeft serieuze gevolgen.
De huidige gang van zaken heeft tot verambtelijking van de voorbereiding en uitvoering geleid. Daarbij is meer dan eens sprake van verkokering: een situatie waarin de ontwer- pen voor nieuwe regelgeving alleen in een bepaalde koker van een specifiek vakdepar- tement en zijn evenknie van een bepaald Directoraat-Generaal in Brussel op en neer gaan, maar niet meer of in elk geval te weinig met andere beleidsterreinen worden afgestemd. In sommige gevallen wordt aldus zeer gedetailleerde regelgeving van kracht, welke vervolgens door nationale politici als overdreven bemoeizucht van `Brus- sel' wordt uitgelegd. Dit laatste zet de burger op het verkeerde been. Onvoldoende poli- tieke aandacht en toetsing bij de nationale uitvoering van EU-richtlijnen leidt soms tot een karikaturale voorstelling van zaken, zoals zich recentelijk voordeed bij de uiterst gedetailleerde veiligheidsvoorschriften `uit Brussel' voor kinderspeelplaatsen. Ook leidt
5 Dit advies van de Raad van State is gepubliceerd als Kamerstuk 29993, nr. 21 en 22, 3 en 4 november 2005, zie: http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous.
---

deze situatie tot onbegrip en negatieve reacties, zoals bij de koppeling van luchtvervui- lingsnormen aan besluiten over ruimtelijke ordening. Niet `Brussel' maar `Den Haag' maakt zulke keuzes.6 Nederland kiest namelijk zelf de middelen om het doel van de richtlijn te bereiken.
Wat de Europese regelgeving betreft zijn de Nederlandse ministers medebeslissers in de EU en als zodanig verantwoording schuldig aan het parlement. Wordt in dit proces verzuimd tijdig te toetsen op politiek gevoelige aspecten, dan kunnen zich later onaan- gename verrassingen voordoen, zoals de volgende voorbeelden illustreren. Veel negatieve publiciteit over een ontwerprichtlijn inzake onder andere de bescherming tegen schadelijke (zonne)straling op het werk ontstond pas op het moment dat de besluitvormingsprocedure al tot het Europees Parlement was gevorderd. Door velen werd dit als ondoelmatige, excessieve regelzucht beschouwd. Een ernstiger voorbeeld dat veel politieke commotie teweegbracht, betreft het ontwerp voor de Dienstenrichtlijn, nog stammend uit de tijd van de Commissie-Prodi. Dit is een evident politiek gevoelig onderwerp gezien de wisselwerking tussen dienstenverkeer en arbeidsmarktverhoudingen.7 Dit ontwerp had ongehinderd alle procedures doorlopen, totdat het in de aanloop naar het Franse referendum in de Franse publieke opinie een steen des aanstoots bleek te worden. Door de `politiekloze' voorbereiding van deze Dienstenrichtlijn en de in een laat stadium ontstane commotie, dreigt deze richtlijn nu zozeer te worden gehavend dat de vele nuttige elementen ervan ook in een bureaula verdwijnen. De implementatie van het vrije verkeer van diensten binnen de EU dreigt hiermee door een gebrek aan tijdige politieke inkadering zelfs te verzanden. De AIV ondersteunt het advies van de Raad van State dat de Tweede Kamer tijdig en voorafgaand aan het innemen van een Nederlands standpunt voor de onderhandelin- gen in Brussel de Commissievoorstellen aan een kritisch onderzoek onderwerpt. Hier- bij hoort ook dat ministers meer systematisch en al in de voorbereiding van de besluitvorming in het parlement verantwoording afleggen over de standpunten die zij in de Raad van de Europese Unie zullen innemen. Het parlement kan alleen effectief met hen in debat gaan en hen ter verantwoording roepen wanneer het tijdig de voor- stellen van de Commissie onderzoekt.
De Eerste Kamer heeft al geruime tijd een Europees Bureau in de Griffie om specifiek aandacht te kunnen geven aan EU-beleid. De AIV ondersteunt het advies van de Raad van State dat niet alleen de Eerste Kamer maar ook de Tweede Kamer een vaste een-
6 Minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft in haar toespraak van 2 november 2005 te Schiedam uitgelegd dat de koppeling niet wordt voorgeschreven, maar voortkomt uit de Nederlandse wet op de ruimtelijke ordening, zie: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=21764. Deze wet verlangt dat alle belangen, dus ook milieubelangen, moeten meewegen. Deze koppeling is niet verplicht en de gevolgen ervan zijn niet tevoren in het parlement besproken.

7 De Commissie heeft in de voorbereiding zelfs een reflectiedocument of Groenboek financiële dienstenbeleid (2005-2010) COM(2005) 177, mei 2005 en een Witboek over de diensten van algemeen belang COM(2004) 374, mei 2004, gepubliceerd.

---

heid creëert die Kamerleden bijstaat met betrekking tot alle onderwerpen van Neder- landse besluitvorming over Europese zaken.

De Eerste Kamer, zo zij hier met instemming vermeld, is inmiddels begonnen met het systematisch onderzoeken van het wetgevingsprogramma van de Europese Commissie. Met ingang van 2006 gaat de Eerste Kamer programmapunten daaruit toetsen op sub- sidiariteit.8 Dit is onderdeel van een actie die een gemengde commissie uit de beide Kamers onder voorzitterschap van dr. J.J. van Dijk in samenspraak met de andere nationale parlementen van de lidstaten heeft voorbereid om voor de gehele EU zo'n parlementaire subsidiariteitstoets op de wetgevingsplannen van de Europese Commis- sie toe te passen.9
Het kritisch onderzoek van beide Kamers moet erop gericht zijn om ­ overeenkomstig het stramien van artikel 5 van het EG-Verdrag en ervan uitgaande dat de Gemeenschap een bevoegdheid heeft ­ vooraf de volgende punten aan te geven:
- de opportuniteit: of de voorstelde regelgeving in Europa in een behoefte voorziet,
- de subsidiariteit: of de voorstelde regelgeving op Europees niveau moet worden aan- gepakt, en

- de proportionaliteit: of de voorgestelde aanpak in redelijke verhouding staat tot het probleem.
Wat de opportuniteit betreft moet worden bekeken of de voorgestelde regelgeving een probleem aanpakt dat in Europa speelt. Daarbij kan het zijn dat Nederland al adequate regelgeving heeft (of dat het probleem zich in Nederland niet zozeer voordoet), maar dat regelgeving terzake op Europees niveau toch nuttig wordt geacht. Ten aanzien van subsidiariteit moet worden afgewogen of het probleem baat heeft bij een aanpak op Europees niveau of dat de aanpak beter op nationaal niveau kan wor- den vormgegeven. Dit speelde bijvoorbeeld op saillante wijze bij de hierboven genoem- de ontwerprichtlijn over onder andere blootstelling aan (zonne)straling tijdens het werk. De proportionaliteit is onder meer van belang bij de Nederlandse implementatie van de Europese normen. De actuele richtlijn over fijnstof in de lucht en de Nederlandse kop- peling met de wet op de ruimtelijke ordening is hier een voorbeeld van.10 Dit laat onverlet dat wanneer de gezondheid van bewoners of werknemers als gevolg van te hoge concentraties van fijnstof in het geding is, een bouwstop wel degelijk proportio- neel kan zijn, maar het is uit den boze zulks gepaard te laten gaan met de suggestie als zou het hier om Brusselse bemoeizucht gaan of een zaak, waar het Nederlandse parlement passief aan de zijlijn zou staan.

8 De gezamenlijke commissies voor Europese Zaken van de parlementen van de EU en het Europees Parlement (vergaderd in de COSAC) hebben een voorstel daartoe uitgewerkt dat is overgenomen door de Eerste Kamer, brief van de Eerste Kamer aan de AIV, nr. 134012, 4 november 2005.
9 Advies van de Gemengde Commissie Toepassing Subsidiariteit betreffende de parlementaire behandeling van Europese wetsvoorstellen, Kamerstuk 29362, nr. 61, zie: http://europapoort.eerstekamer.nl/9345000/1/j9vvgy6i0ydh7th/vgbwr4k8ocw2/f=/vguinrt93neo.doc.
10 Zie voetnoot 6.
10

Wanneer de Kamer op grond van adequaat vooronderzoek van mening is dat de betrok- ken materie geen of andere Europese regelgeving vergt, kan zulks worden ingebracht in de Brusselse gremia. Het kan betekenen dat, indien verschillende nationale parlemen- ten eenzelfde mening zijn toegedaan en de betrokken ministers hen daarin volgen, een blokkerende minderheid in de Raad van de Europese Unie ontstaat en dat de Commis- sie er verstandig aan doet haar voorstel te heroverwegen of zelfs in te trekken. Gevoelens van onbehagen bij de burger over de besluitvorming in de Europese Unie kunnen worden bestreden door Europese ontwerpverordeningen, -richtlijnen en imple- mentatiewetgeving een grotere plaats te geven in het binnenlandse beleid. Daarmee wordt de voorbereiding van Europese regelgeving onderwerp van politiek debat tussen regering en parlement. De burger kan dan door de discussies in de Kamers en in de media een gevoel van betrokkenheid krijgen bij de Europese besluitvorming. Bovendien krijgt de burger daardoor meer zicht op de onderhandelingen waarlangs deze besluitvor- ming tot stand komt en hoezeer de Nederlandse politiek verweven is met de Europese bestuursorganisatie.
Leerzame voorbeelden van parlementaire betrokkenheid bij de totstandkoming van Europese regelgeving kunnen we vinden in onder meer Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In Denemarken is van oudsher een parlementaire commissie van de Folketing actief die structureel met Deense ministers overlegt. Konden Deense minis- ters aanvankelijk in de Europese Raad pas met voorstellen instemmen als hun parle- ment toestemming had gegeven, intussen is het gebruik gegroeid dat de ministers voorliggende voorstellen tijdig met het parlement bespreken voor zij aan de onderhan- delingen in Brussel beginnen. In het Verenigd Koninkrijk gebeurt iets vergelijkbaars via de toepassing van de scrutiny procedure. Nu is het ongetwijfeld juist dat deze procedu- res met name zijn ingegeven door de doorgaans kritische opstelling van beide lidstaten ten opzichte van de verdere ontwikkeling van het Europese integratieproces. In deze zin is in Nederland vroeger wel gewaarschuwd voor `Deense toestanden'. Met name moet worden vermeden dat ministers in hun overleg met Europese collega's alle manoeu- vreerruimte verliezen en er een potentieel verlammende situatie van last en rugge- spraak ontstaat. Dit lijkt echter vooral een kwestie te zijn van ervaring opdoen en op elkaar ingespeeld raken. De genoemde procedures bevorderen dat het eigen nationale parlement kennis opbouwt over Europese samenwerking. Ook burgers kunnen door deze werkwijze beter zicht op krijgen op Europese zaken dan wanneer het nationale parlement daarover een passieve houding aanneemt. In Denemarken is daardoor de houding ten aanzien van Europa bovendien duidelijk minder sceptisch geworden. Recente ontwikkelingen laten zien dat ook voor Nederland een (kritisch) volgen van het handelen van onze ministers in de Europese besluitvorming geboden is. De politieke behandeling van Europese regelgeving door vakministers en Kamercom- missies maakt het mogelijk dat regering en parlement zich naar de burger mede kun- nen presenteren als deel van de Europese bestuursorganisatie. De neiging om over `Brussel' te spreken als een ver weg gelegen onbeïnvloedbaar bestuurscentrum, dient te worden bestreden, vooral ook omdat er aanzienlijk meer mogelijkheden tot beïnvloe- ding zijn dan tot nu toe worden benut.
Hoewel de Europese Unie door de aard van dit wetgevingsproces `binnenland' is gewor- den, neemt dit niet weg dat Nederland binnen de Unie zijn belang moet behartigen. Het kabinet onder leiding van de minister-president dient leiding te geven aan de Europese
---

koers van Nederland.11 Ten aanzien van het reilen en zeilen van de Europese Unie beveelt de AIV aan dat heldere standpunten daarover niet alleen worden opgenomen in belangrijke politieke documenten als de Troonrede, de Staat van de Unie en de Miljoe- nennota. Deze standpunten moeten ook doorklinken in de binnenlandse persconferen- ties van de minister-president en de betrokken vakministers. De AIV beveelt voorts aan dat het kabinet met grotere regelmaat evaluaties van de stand van zaken van de Europese Unie in het parlement presenteert en bespreekt. Evenzo bepleit de AIV dat het kabinet met de Kamer de voornemens doorneemt van de Europese Commissie en het voorzitterschap.
Debat over Europese zaken moet niet alleen plaatsvinden bij de behandeling van de jaarlijkse Staat van de Unie, maar telkens wanneer de actualiteit dit gebiedt. Dit mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen worden de Kamers op deze wijze beter geïnfor- meerd, maar ook kan het publiek volgen welke standpunten Nederland in Brussel inneemt over zaken die het Nederlandse belang aangaan en over zaken die het functio- neren van de Unie als geheel betreffen, waarvoor Nederland medeverantwoordelijk is. Ook beveelt de AIV aan om de verbinding tussen het Nederlandse parlement en de Nederlandse leden van het Europees Parlement te versterken. De leden van het Euro- parlement zouden vaker voor overleg naar de Tweede Kamer moeten komen. De meeste van de hier gedane voorstellen vergen niet alleen van de ministers maar ook van de leden van de Tweede Kamer en van het Europarlement een extra inspan- ning. Daar komt bij dat het tijdig, in het voorbereidende stadium, aandacht vragen voor voorstellen voor Europese regelgeving politiek een weinig dankbare taak kan zijn. Op zijn beurt is dat voor een kabinet niet altijd aantrekkelijk, zolang nog allerminst zeker is of het met de andere lidstaten tot overeenstemming kan komen. Immers, het Europees beleid moet door internationale onderhandeling en overreding tot stand worden gebracht, waarbij het zonodig aankomt op het accommoderen van onaantrekkelijke situ- aties. Het is van belang om dit proces voor de burger inzichtelijk te maken teneinde hem vertrouwd te maken met de specifieke context van besluitvorming op Europees niveau en met het eigen karakter ervan. De AIV beveelt aan dat de Kamerfracties meer menskracht vrijmaken om het Europese wetgevingsproces in alle stadia actief en kritisch te volgen en met de betreffende bewindslieden hierover te debatteren. Er is een evenwicht nodig tussen het behartigen van Nederlandse belangen in de EU en het als Nederlandse regering deel uit maken van de Europese bestuurslaag. Vooral waar het ontoereikend is om problemen aan te pakken op nationaal niveau alleen, moet Nederland op het internationale niveau opereren. Voor het kabinet betekent het dat het proactief en expliciet zal moeten aangeven waar het optreedt als pleitbezorger van Nederlandse belangen in Europa en waar het handelt als deelgenoot en medebe- slisser in de Europese bestuurslaag ten aanzien van zaken die een Europese aanpak vergen. Heldere en transparante omgang met deze onderscheiden rollen, draagt ertoe bij Europa inzichtelijk te maken.
Het bovenstaande kan Nederland terstond zelf doen, het onderstaande kan Nederland op Europees niveau bepleiten.
11 Nederland in de veranderende EU, NAVO en VN, AIV-advies nr. 45, juli 2005. Zie: http://www.aiv-advies.nl/.

12

Wat Nederland samen met andere lidstaten kan nastreven: aanbevelingen voor de komende tijd

Om de betrokkenheid en verbondenheid van de burger met de Europese Unie te verbe- teren is het ook van belang om de politieke interactie tussen de Nederlandse beleids- makers en de Europese instellingen actief te stimuleren. Daarvoor is medewerking van andere lidstaten vereist. Enkele mogelijkheden daartoe zijn opgenomen in het grond- wettelijk Verdrag, waarvoor in Nederland de goedkeuringswet door de regering na het referendum is ingetrokken. De politieke realiteit gebiedt te constateren dat het grond- wettelijk Verdrag er in de huidige vorm in de Europese Unie ­ in elk geval tot nader order ­ niet zal komen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.12 Wel hebben de regeringsleiders intussen afgesproken om in juni 2006, na een periode van reflec- tie, te bezien hoe nu verder te gaan met deze problematiek. Vastgesteld kan worden dat het Verdrag een aantal bepalingen bevat die de band van de burger met de Euro- pese Unie kunnen verbeteren, met name die welke gericht zijn op meer democratie en openheid van de Europese instellingen. Mogelijkheden om deze doelstellingen te ver- wezenlijken moeten niet worden veronachtzaamd; de analyse van de diverse beweegre- denen van de kiezer bij het referendum in ons land geeft daar ook geen aanleiding toe. De AIV beveelt de regering aan dit duidelijk te maken en waar mogelijk terzake initiatie- ven te nemen.
Hieronder wordt een tweetal ideeën uit het Verdrag opgesomd die de band van de bur- ger met Europa kunnen verbeteren en die door de lidstaten via besluiten van de instel- lingen van de Europese Unie kunnen worden ingevoerd omdat er geen verdragwijzigin- gen voor nodig zijn13:

- Het openbaar maken van de Raadsvergaderingen van (vak)ministers wanneer deze over wetgeving beraadslagen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over verordeningen en richt- lijnen inzake landbouw, verkeer, de binnenmarkt of justitie, die daarna ­ ook in het openbaar ­ in het Europees Parlement aan de orde komen. Hetzelfde geldt voor de behandeling van de begroting van de EU. Belangrijk is dat openbare beraadslagin- gen kunnen worden gevolgd door de media en dat burgers hun belangenbehartigers in de Europese arena in actie kunnen zien;
12 Persconferentie Barroso EC Brussel (05/530), 21 september 2005 en Lissabon (05/546), 22 september 2005.
Naar de stand van zaken per 2 december 2005 hebben dertien lidstaten het Verdrag geratificeerd: België, Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Slovenië en Spanje. In Estland zal het parlement naar verwachting spoedig ratificeren (een referendum is onwaarschijnlijk). Acht lidstaten hebben de ratificatie aangehouden: Denemarken (referendum), Finland (parlement), Ierland (parlement en referendum), Polen (geen beslissing, wacht op nieuw parlement), Portugal (referendum), Tsjechië (parlement en referendum), Verenigd Koninkrijk (parlement en referendum) en Zweden (parlement). In Slowakije stemde het parlement in met ratificatie, maar is ondertekening door de president aangehouden op advies van het Constiutioneel Hof. In één lidstaat is het Verdrag bij referendum verworpen: Frankrijk, en in één lidstaat is de goedkeuringwet na een raadplegend referendum ingetrokken: Nederland. Zie ook: http://europa.eu.int/constitution/ratification_en.htm.
13 Zie ook Kamerbrief DIE-597/05, 2 november 2005, Antwoordbrief van de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris voor Europese Zaken op verzoek van de voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken met kenmerk 05-EU-B-033.
13


- Het verwelkomen van burgerinitiatieven door de Raad, het Europees Parlement en de Commissie kan een positief initiatief zijn. Echter, het burgerinitiatief kan pas een bindend karakter krijgen door een formele verdragswijziging met ratificatie van alle lidstaten. Indien de lidstaten op informele wijze zulke initiatieven zouden verwelko- men kan er in de praktijk wel degelijk invloed van uitgaan. De AIV acht het onder de huidige omstandigheden niet zinvol te speculeren over wan- neer en onder welke omstandigheden een verdragswijziging weer aan de orde kan komen.14 Hij wil er echter thans reeds op wijzen dat onder de bestuurlijke verbeterin- gen die dan mogelijk worden de volgende met voorrang de aandacht verdienen:
- Het handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Voor de burger is het van belang dat dit handvest wordt opgenomen in een Verdrag tussen de lidstaten van de Unie, waardoor deze gelden voor alle burgers van de Unie en deze zich erop kunnen beroepen;

- De codecisie: het uitbreiden van de medezeggenschap van het Europees Parlement over het gehele wetgevingsspectrum;

- Zeggenschap van het Europees Parlement over het gehele budget, dat wil zeggen over zowel de verplichte als de onverplichte uitgaven, dus inclusief bijvoorbeeld de landbouwuitgaven.
Het ontbreken van de beide laatste bevoegdheden is een ernstig tekort en een anoma- lie in het democratische gehalte van de EU.15 Dit vraagt bij de eerstvolgende gelegen- heid om correctie.
Europa en het publieke domein in brede zin
Voor het tot leven brengen van de politieke dimensie van Europa richtte de AIV zich in het voorgaande tot de regering en het parlement. In het navolgende wordt een aantal zaken genoemd die zich afspelen in het publieke domein in brede zin, waarbij niet alleen de Nederlandse regering en parlement, maar ook juist politieke partijen, onder- wijs- en culturele instellingen in Nederland worden aangesproken om te komen tot een betere culturele inbedding van Europa.
Als gesteld, moet de neiging om over `Brussel' te spreken als een ver weg gelegen bestuurscentrum waarop men geen invloed heeft, worden bestreden. De mogelijkheden tot beïnvloeding die er wel degelijk zijn, moeten worden benut. Uit de debatten ten tijde van het referendum is een aantal andere fundamentele vragen naar voren gekomen over de relatie tussen Nederland en Europa, die met het grondwettelijk Verdrag weinig
14 Zodra de 27e lidstaat toetreedt moet een besluit vallen over de samenstelling en verkleining van de Europese Commissie; dit kan op basis van een Raadsbesluit dat met unanimiteit wordt genomen. Zodra de 28e lidstaat toetreedt, moet een aantal andere zaken geregeld zijn zoals onder meer de omvang van het Europees Parlement en de Europese Commissie, het voorzitterschap van de Raad, de stemmenweging in de Raad en de omvang van de overige Europese instellingen. Daarvoor is wel een verdragswijziging nodig, maar dit kan ook in het toetredingsverdrag worden vastgelegd.
15 De nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar eerste bezoek aan Brussel en Parijs op 23 november 2005 verklaard dat de EU de verbeteringen die de grondwet beoogt nodig heeft om in de toekomst daadkrachtig te blijven en dat zij deze na de periode van bezinning opnieuw ter discussie wil stellen. Zie: http://www.bundeskanzlerin.de/bk/Navigation/Aktuelles/kanzlerkalender,did=45476.html. 14

of niets van doen hadden en ook niet verder behandeld zijn. De AIV formuleert een aantal van die vragen:


- Is voortgaande uitbreiding van de EU met de bekende criteria van Kopenhagen en de daarbij gehanteerde procedures goed voor Nederland?
- Herkennen kiezers zich in een mogelijk Turks lidmaatschap van de Unie op termijn?
- Hoeveel intensieve lotsverbondenheid met telkens weer nieuwe lidstaten kan of wil de Nederlandse kiezer aangaan?

- In hoeverre moet Nederland in Europa werken aan een verschuiving van de prioritei- ten in het EU-beleid: moeten zaken als stimulering van technologie en innovatie, vreemdelingenwetgeving, misdaad- en terreurbestrijding, buitenlands beleid en defensie een hogere prioriteit krijgen en landbouw een lagere?
- Wat kunnen de Europese instellingen al dan niet bereiken als het gaat om economi- sche hervormingen?

- In hoeverre dragen deze instellingen en hun vertegenwoordigers bij tot de kloof, door de discrepantie tussen telkens weer gewekte verwachtingen in officiële verkla- ringen en de feitelijke werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld ten aanzien van "Lissabon"?
- Kunnen de burgers vertrouwen dat de Economische en Monetaire Unie, het Verdrag van Maastricht en de recente bijstelling van het Groei- en Stabiliteitspact ons vol- doende beschermt tegen instabiliteit?
Dit zijn vragen van wezenlijke aard, die op enigerlei wijze een plaats moeten krijgen in het politieke debat over Europa. De AIV adviseert politici ­ bewindslieden incluis ­ zulke kwesties niet terzijde te leggen, maar proactief op de publieke agenda te plaat- sen bij hiertoe geëigende gelegenheden. Met name fractievoorzitters en andere gezichtsbepalende Kamerleden moeten zulke vraagstukken in hun politieke optreden aankaarten.
Nationale politici staan daarbij voor de uitdaging dat enerzijds de burger vraagt om min- der Europa: minder regelzucht van Brussel, grotere herkenbaarheid en transparantie van het politieke proces. Anderzijds begrijpt de burger dat veel problemen om een internationale aanpak vragen. Teneinde te bewerkstelligen dat meer coherente en con- sistente internationale afspraken worden gemaakt en te zorgen dat die ook worden nageleefd, is de vraag naar meer Europa ontstaan. Deze spagaat tussen minder Euro- pa en meer Europa klinkt door in vrijwel alle discussies over de toekomst van de Euro- pese Unie. Dit raakt het debat over de finalité in het hart. Onderzoek ten tijde van het referendum liet zien dat daarover grote onzekerheid bestaat. Waar gaat de EU heen? Wat mag men ervan verwachten en wat niet?
Met name politieke partijen kunnen in manifesten of verkiezingsprogramma's hun posi- ties over Europa aangeven op een wijze die meer recht doet aan de Europese context van bestuur dan in het verleden het geval was. De recente notitie van de Partij van de Arbeid ­ "Europa: vertrouwen herwinnen" ­ is, ongeacht of men het met de inhoud eens is, een vernieuwend voorbeeld van profilering van een politieke partij ten aanzien van Europa.16 Andere partijen hebben vergelijkbare initiatieven op stapel staan die het debat over Europa politiseren in een binnenlandse context. Daarbij kunnen politieke partijen het debat prikkelen over de doelen, idealen en ambities inzake een Europese Unie en de rol van Europa in de wereld. Voor politieke partijen is ook de mate van lots-
16 Discussienotitie `Europa: Vertrouwen herwinnen', werkgroep Europa van de Partij van de Arbeid, oktober 2005.
15

verbondenheid met burgers uit andere EU-lidstaten en met gelijkgezinde politieke partij- en in andere lidstaten bij uitstek een onderwerp voor politiek debat.

Enquêtes rond het referendum hebben schrijnend aan het licht gebracht hoe slecht het gesteld is met kennis bij de burger over het Europese integratiebeleid en over de Euro- pese instellingen. In het onderwijs(beleid) geldt Europa als een onderbedeeld terrein. Onderwijsinstellingen van hoog tot laag zouden er goed aan doen plannen te ontwikke- len teneinde kennis van en inzicht in Europa en de EU te verhogen.17 De ontkenning van de Europese omgeving doet afbreuk aan het functioneren van Nederlandse burgers in hun eigen samenleving.
Daarnaast schort het in Nederland aan een politieke en culturele inbedding van Euro- pa. Terwijl in de financiële en economische wereld en in sommige sectoren van de kunst ­ muziek, architectuur ­ internationalisering inmiddels een vanzelfsprekendheid is geworden, zijn politici, culturele instellingen en media, overwegend nationaal en intern gericht. Politieke debatten zijn voornamelijk nationale onderonsjes en worden te weinig gevoerd met een Europese inbreng. Dat doet afbreuk aan de realiteit waarin de Europese Unie in belangrijke mate `binnenland' is geworden. De culturele inbedding van Europa is een onderwerp waaraan vanuit diverse sectoren zal moeten worden gewerkt. Het kabinet moet dit stimuleren en alert zijn op mogelijkheden daartoe. Voor diverse maatschappelijke organisaties kan het referendum ook worden beschouwd als een wake-up call. Want zo vanzelfsprekend als de steun van bestuur- ders van diverse organisaties aan het grondwettelijk Verdrag was, zo kritisch bleken de eigen leden het project te bejegenen. Deze discrepantie zou moeten prikkelen, niet zozeer tot simpelweg meeveren met de stemming onder de achterban, maar tot een wezenlijke discussie over overwegingen van bestuurders en leden. Ten slotte volgt hier nog een opmerking over voorlichting. De AIV is sceptisch waar het gaat om voorlichting als instrument om de betrokkenheid en verbondenheid van de bur- ger met Europa te vergroten. Al te gemakkelijk kon tot nu toe enerzijds voorlichting over Europa aan de kaak worden gesteld als `vals spel' van de uitvoerende macht en de gevestigde partijen en kon anderzijds onvrede onder de burgers worden afgedaan als `onwetendheid'. Zolang voorlichting een werkelijke politisering van Europa moet ver- vangen, werkt het averechts: hoe meer brochures, hoe meer ongenoegen. Als sluitstuk van en in aanvulling op een werkelijke politisering van Europa kan een pro- fessionele en transparante communicatiestrategie van aanvullende betekenis zijn.18 Maar uiteindelijk blijft communicatie in het licht van alle bovenstaande suggesties een
17 Dit punt wordt expliciet genoemd in: Nederland in de Europese bezinningsperiode, Kamerbrief (DIE-756/05), dd. 7 november 2005.

18 Jaap W. de Zwaan, Europese Unie moet beter op de kaart, Internationale Spectator jaargang 59, nr. 9, september 2005, pp. 448-451.
16

­ weliswaar onmisbaar ­ hulpmiddel.19 Klachten over te weinig aandacht voor Europa in de media moeten niet worden gepareerd met meer voorlichtingscampagnes en inter- actieve websites, maar met het terugbrengen van het Europese debat in de arena van de binnenlandse politiek. Zelfs televisie zal een snelle inhaalslag maken vanaf het moment dat de Europese context van Nederland onderdeel wordt van normale en boei- ende politiek.


19 Nederland in de Europese bezinningsperiode, Kamerbrief (DIE-756/05) van 7 november 2005 vermeldt nieuwe initiatieven op dit terrein met betrekking tot Europa. 17

Door de Adviesraad Internationale Vraagstukken uitgebrachte adviezen*


1 EUROPA INCLUSIEF, oktober 1997

2 CONVENTIONELE WAPENBEHEERSING: dringende noodzaak, beperkte mogelijkheden, april 1998
3 DE DOODSTRAF EN DE RECHTEN VAN DE MENS; recente ontwikkelingen, april 1998
4 UNIVERSALITEIT VAN DE RECHTEN VAN DE MENS EN CULTURELE VERSCHEIDENHEID, juni 1998
5 EUROPA INCLUSIEF II, november 1998

6 HUMANITAIRE HULP: naar een nieuwe begrenzing, november 1998
7 COMMENTAAR OP DE CRITERIA VOOR STRUCTURELE BILATERALE HULP, november 1998
8 ASIELINFORMATIE EN DE EUROPESE UNIE, juli 1999
9 NAAR RUSTIGER VAARWATER: een advies over betrekkingen tussen Turkije en de Europese Unie, juli 1999
10 DE ONTWIKKELINGEN IN DE INTERNATIONALE VEILIGHEIDSSITUATIE IN DE JAREN NEGENTIG: van onveilige zekerheid naar onzekere veiligheid, september 1999
11 HET FUNCTIONEREN VAN DE VN-COMMISSIE VOOR DE RECHTEN VAN DE MENS, september 1999
12 DE IGC 2000 EN DAARNA: op weg naar een Europese Unie van dertig lidstaten, januari 2000
13 HUMANITAIRE INTERVENTIE, april 2000**

14 ENKELE LESSEN UIT DE FINANCIËLE CRISES VAN 1997 EN 1998, mei 2000
15 EEN EUROPEES HANDVEST VOOR GRONDRECHTEN?, mei 2000
16 DEFENSIE-ONDERZOEK EN PARLEMENTAIRE CONTROLE, december 2000
17 DE WORSTELING VAN AFRIKA: veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling, januari 2001
18 GEWELD TEGEN VROUWEN: enkele rechtsontwikkelingen, februari 2001
19 EEN GELAAGD EUROPA: de verhouding tussen de Europese Unie en subnationale overheden, april 2001
20 EUROPESE MILITAIR-INDUSTRIËLE SAMENWERKING, mei 2001
21 REGISTRATIE VAN GEMEENSCHAPPEN OP HET GEBIED VAN GODSDIENST OF OVERTUIGING, juni 2001
22 DE WERELDCONFERENTIE TEGEN RACISME EN DE PROBLEMATIEK VAN RECHTSHERSTEL, juni 2001
23 COMMENTAAR OP DE NOTITIE MENSENRECHTEN 2001, september 2001
24 EEN CONVENTIE OF EEN CONVENTIONELE VOORBEREIDING: de Europese Unie en de IGC 2004, november 2001

25 INTEGRATIE VAN GENDERGELIJKHEID: een zaak van verantwoordelijkheid, inzet en kwaliteit, januari 2002
26 NEDERLAND EN DE ORGANISATIE VOOR VEILIGHEID EN SAMENWERKING IN EUROPA IN 2003: rol en richting, mei 2002

27 EEN BRUG TUSSEN BURGERS EN BRUSSEL: naar meer legitimiteit en slagvaardigheid voor de Europese Unie, mei 2002

28 DE AMERIKAANSE PLANNEN VOOR RAKETVERDEDIGING NADER BEKEKEN: voors en tegens van bouwen aan onkwetsbaarheid, augustus 2002

29 PRO­POOR GROWTH IN DE BILATERALE PARTNERLANDEN IN SUB­SAHARA AFRIKA: een analyse van strategieën tegen armoede, januari 2003

* Alle adviezen zijn ook beschikbaar in het Engels. Sommige adviezen ook in andere talen.
** Gezamenlijk advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Commissie van Advies inza- ke Volkenrechtelijke Vraagstukken (CAVV).
18


30 EEN MENSENRECHTENBENADERING VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING, april 2003


31 MILITAIRE SAMENWERKING IN EUROPA: mogelijkheden en beperkingen, april 2003
32 Vervolgadvies EEN BRUG TUSSEN BURGERS EN BRUSSEL: naar meer legitimiteit en slagvaardigheid voor de Europese Unie, april 2003

33 DE RAAD VAN EUROPA: minder en (nog) beter, oktober 2003
34 NEDERLAND EN CRISISBEHEERSING: drie actuele aspecten, maart 2004
35 FALENDE STATEN: een wereldwijde verantwoordelijkheid, mei 2004**
36 PREËMPTIEF OPTREDEN, juli 2004**

37 TURKIJE: de weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie, juli 2004
38 DE VERENIGDE NATIES EN DE RECHTEN VAN DE MENS, september 2004
39 DIENSTENLIBERALISERING EN ONTWIKKELINGSLANDEN: leidt openstelling tot achterstelling?, september 2004

40 DE PARLEMENTAIRE ASSEMBLEE VAN DE RAAD VAN EUROPA, februari 2005
41 DE HERVORMINGEN VAN DE VERENIGDE NATIES: het rapport Annan nader beschouwd, mei 2005
42 DE INVLOED VAN CULTUUR EN RELIGIE OP ONTWIKKELING: stimulans of stagnatie?, juni 2005
43 MIGRATIE EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING: de samenhang tussen twee beleidsterreinen, juni 2005
44 DE NIEUWE OOSTELIJKE BUURLANDEN VAN DE EUROPESE UNIE, juli 2005
45 NEDERLAND IN DE VERANDERENDE EU, NAVO EN VN, juli 2005 Door de Adviesraad Internationale Vraagstukken uitgebrachte briefadviezen
1 Briefadvies UITBREIDING EUROPESE UNIE, 10 december 1997
2 Briefadvies VN-COMITÉ TEGEN FOLTERING, 13 juli 1999
3 Briefadvies HANDVEST GRONDRECHTEN, 9 november 2000
4 Briefadvies OVER DE TOEKOMST VAN DE EUROPESE UNIE, 9 november 2001
5 Briefadvies NEDERLANDS VOORZITTERSCHAP EU 2004, 15 mei 2003***
6 Briefadvies RESULTAAT CONVENTIE, 28 augustus 2003
7 Briefadvies VAN BINNENGRENZEN NAAR BUITENGRENZEN - ook voor een volwaardig Europees asiel- en migratiebeleid in 2009, 12 maart 2004
8 Briefadvies DE ONTWERP-DECLARATIE INZAKE DE RECHTEN VAN INHEEMSE VOLKEN. Van impasse naar doorbraak?, 10 september 2004
9 Briefadvies REACTIE OP HET SACHS-RAPPORT: Hoe halen wij de Millennium Doelen?', 8 april 2005
*** Gezamenlijk briefadvies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ).
19


---- --