Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 14-12-2005

LET OP: EMBARGO TOT WOENSDAG 14 DECEMBER 18.30 UUR!

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: woensdag 14 december
Nederland 2, 17.58 uur

Kijkers TWEEVANDAAG kiezen minister van Integratie RITA VERDONK GEKOZEN TOT POLITICUS 2005

De kijkers van TWEEVANDAAG kiezen Rita Verdonk tot de beste politicus van 2005. Dit blijkt uit een representatieve enquête onder ruim 21.000 leden van het TweeVandaag Opinie Panel. De complete uitslag wordt vanavond bekend gemaakt in een speciale uitzending van TWEEVANDAAG.

Rita Verdonk krijgt bijna 20 procent van alle stemmen. 'Duidelijke taal' en 'betrouwbaarheid' zijn de belangrijkste redenen om op de minister van Integratie te stemmen. Op de tweede plaats in de lijst 'beste politicus van 2005' staat PvdA-leider Wouter Bos, gevolgd door SP-voorman Jan Marijnissen en André Rouvoet van de ChristenUnie.

Premier Balkenende is gekozen tot de slechtste politicus van 2005. Hij krijgt ruim 18 procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigt de minister van Justitie, Donner, met ruim 11 procent. De leden van het TweeVandaag Opinie Panel noemen de beide CDA-bewindslieden 'onbetrouwbaar' en vinden dat ze 'niet goed luisteren naar de mensen in het land'. PvdA-leider Wouter Bos en minister Rita Verdonk nemen een gedeelde derde plaats in.

Uit de enquête blijkt verder dat het vertrouwen in het kabinet voor het eerst sinds maanden weer toeneemt: 19 procent geeft aan vertrouwen te hebben, 4 procent méér dan uit de enquête van september jl. naar voren kwam. Daarmee lijkt er een voorzichtige opwaartse trend zichtbaar. Ook het rapportcijfer voor het kabinet is heel licht gestegen: in september kreeg het kabinet nog een 4,3. Dat cijfer is iets opgelopen naar 4,6.

Op de vraag of Balkenende de echte leider is van dit kabinet, antwoordt driekwart van de ondervraagden met 'nee'. De echte leider van het kabinet vinden zij VVD-vice-premier Gerrit Zalm.

In de speciale uitzending van TWEEVANDAAG van vanavond wordt tevens bekendgemaakt wie de leden van de Tweede Kamer zélf de beste en de slechtste politicus van het afgelopen jaar vinden.