Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Geheime vluchten: interview met ex-coördinator CIA
Onderwerp: Geheime vluchten: interview met ex-coördinator CIA Uitzenddatum: Wo. 14 december 2005, 20.30u
Verslaggeving: Marjan Moolenaar

Europa is al wekenlang in de ban van geheime CIA-vluchten van en naar Europese luchthavens. Waarschijnlijk zitten in de vliegtuigen van de CIA terreurverdachten die worden overgebracht naar geheime locaties. In Netwerk een interview met de ex-CIAâer Michael Scheurer, die het zogenoemde rendition-systeem heeft bedacht.

Speciaal team
Scheurer leidde sinds 1995 een speciaal CIA-team dat zich bezighoudt met Bin Laden en al-Qaeda. Het doel van het team is om terreurverdachten over de hele wereld op te pakken. Na de aanslagen van 11 september zette president Bush het programma van het team met volle kracht voort.

Kopenhagen
In het voorjaar van 2005 doken de eerste berichten op over de geheime rendition-vluchten. Vermoed wordt dat de CIA via Kopenhagen Afghaanse gevangenen naar Guantanamo Bay brengt. De Deense regering vroeg in september om met die vluchten te stoppen. Er zijn aanwijzingen dat de Amerikaanse geheime dienst ook tussenlandingen heeft gemaakt op Schiphol.

Geheime gevangenissen
Ook zijn er sterke aanwijzingen dat de CIA geheime gevangenissen heeft gehad in Europese landen zoals Roemenië en Polen. De Raad van Europa heeft dat onderzocht en heeft sterke vermoedens dat die geheime detentiecentra daadwerkelijk hebben bestaan. De Raad had echter nog geen juridische bewijzen daarvoor.

Onderzoek
Inmiddels hebben enkele landen een onderzoek ingesteld naar de geheime vluchten. Tijdens haar reis door Europa gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleeza Rice, toe dat de CIA terreurverdachten via Europa vervoert.

Mishandeling
De vluchten zijn omstreden, omdat de VS bijvoorbeeld in Guantanamo Bay mensen maanden en soms jaren opsluit, zonder enige vorm van proces. Ook zijn er hardnekkige geruchten dat terreurverdachten worden gemarteld. Rice heeft echter ontkend dat de VS die verdachten mishandelt.

Scheurer
In Netwerk vertelt Scheurer over de werkwijze van zijn team. Hij reageert op de kritiek uit Europa en gaat in op de beschuldigingen van mishandeling.